Sébastien Vanhouche

31 MRT 2025

Test: Skoda Enyaq (2025), een tweede leven

De Skoda Enyaq is nu officieel gefacelift. Krijgt de Tsjechische elektrische SUV hiermee een tweede leven, of is het meer van hetzelfde?

{"fr":"Skoda électrique profil dynamique sur autoroute sous ciel nuageux.","nl":"Elektrische Skoda met dynamisch design op snelweg onder bewolkte lucht."}
{"fr":"Voiture électrique Skoda moderne sur route de campagne, paysage hivernal en arrière-plan.","nl":"Moderne Skoda elektrische auto op landelijke weg, winterlandschap op de achtergrond."}

"Ruim, comfortabel, een mooie autonomie en leuk om mee te rijden: de Skoda Enyaq is een perfecte elektrische SUV voor het gezin. Maar zijn vele kwaliteiten hebben een prijs…"

Iets minder dan vijf jaar na zijn introductie heeft de eerste generatie Skoda Enyaq nu zijn facelift gekregen. Kan de Tsjechische SUV hiermee een comeback maken en de titel van beste elektrische gezins-SUV van de markt claimen?

Advertentie
Advertentie

Design

Duidelijk een S-K-O-D-A

Na de Elroq is het aan de Enyaq om het nieuwe familiegezicht van Skoda aangemeten te krijgen, het zogenaamde ‘Modern Solid’. In het geval van de Tsjechische gezins-SUV betekent dat ook daadwerkelijk een volledig nieuwe voorzijde. De koplampen zijn nu in twee gesplitst en er is een nieuwe, zwarte ‘Tech-Deck’-grille die doorloopt in de dagrijverlichting. Als optie kan die grille ook (subtiel) worden verlicht. En hoewel de nieuwe snoet de Enyaq geen compleet nieuwe look geeft, doet het zijn voorganger wel meteen verouderd ogen.

Voor 2025 is de Skoda Enyaq een klein beetje langer geworden (+ 9 mm). Daarmee is hij nu 4,658 m lang, maar zijn breedte van 1,879 m en zijn hoogte van 1,62 m zijn onveranderd gebleven.

Aan de achterzijde van de Skoda Enyaq facelift is er minder veranderd: daar zien we vooral nieuwe achterlichten. Daarnaast wordt de merknaam nu (zowel voor- als achteraan) voluit geschreven in plaats van het klassieke ronde logo, dat voortaan enkel nog op de naafdoppen van de velgen te zien is. En hetzelfde geldt aan boord.

In het interieur van de Enyaq facelift is het belangrijkste nieuws een hertekend stuurwiel waarop het Skoda-logo eveneens is vervangen door letters. De Tsjechische SUV geniet ook van nieuwe, duurzamere bekledingsmaterialen. Alles zit nog steeds stevig in elkaar en is opgebouwd uit kwaliteitsvolle materialen, enkel onderaan het interieur vinden we enkele harde plastics terug.

Beleving

Steeds beter infotainment, maar je kan nog verdwalen

Aangezien er vrijwel niets is veranderd aan het interieur van de Skoda Enyaq met de facelift, vinden we nog steeds hetzelfde kleine schermpje van 5 inch terug achter het stuurwiel, naast een (veel) groter centraal aanraakscherm. Dat laatste meet voortaan 13 inch in diagonaal op alle varianten van de Tsjechische elektrische SUV. Het aanraakscherm draait nu op de nieuwste generatie van het infotainmentsysteem van het merk, dat bijzonder vlot en snel werkt.

En hoewel het systeem doorheen de jaren ook steeds gemakkelijker is geworden in gebruik, is er af en toe nog enige gewenning nodig. Geen probleem voor handelingen die je vaker moet doen, maar als je een minder gebruikelijke functie moet terugvinden, kan je soms de weg kwijtraken. Bovendien zijn sommige toetsen zo klein dat ze moeilijk te vinden zijn met je vinger tijdens het rijden. Gelukkig zijn (draadloze) Android Auto en Apple CarPlay ook standaard aanwezig.

Veel ruimte achterin en in de koffer…

Een van de grootste troeven van de Skoda Enyaq is zijn binnenruimte. Dankzij zijn wielbasis van 2,766 m biedt hij een royale beenruimte op de achterbank, waar je comfortabel kan plaatsnemen met 3 grote volwassenen. Qua breedte zal er niet veel overschot zijn, maar de Enyaq is wel een echte vijfzitter. En dankzij zijn SUV-koetswerk is er ook geen gebrek aan hoofd- en bagageruimte! Het koffervolume varieert namelijk van 585 tot 1.710 liter met de achterbank neergeklapt.

…maar nog steeds niets onder de motorkap

Helaas beschikt de Skoda Enyaq 2025 nog steeds niet over een tweede opbergruimte onder de motorkap (frunk), zelfs geen klein vakje… Gelukkig zijn er voldoende Simply Clever-snufjes om dat te doen vergeten. Denk maar aan handige details zoals de paraplu in de bestuurdersdeur of een nieuwe schraper die in de kofferklep is geïntegreerd, die we voor het eerst zagen in zijn kleine broer, de Elroq.

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Skoda Enyaq 60 krijgt een beetje extra vermogen

Op technisch vlak is de Skoda Enyaq ook weinig veranderd, maar hier en daar zijn er toch welkome verbeteringen te vinden. De enkele motor achteraan van de instapversie 60 krijgt bijvoorbeeld een beetje meer power, voor een totaal van 150 kW (204 pk) en 310 Nm. Daarmee kan de Skoda Enyaq in 8,1 seconden van 0 tot 100 km/u sprinten en haalt hij een topsnelheid van 160 km/u. Het vermogen van de 85 en 85x is echter identiek gebleven: 210 kW (286 pk) en 545 Nm, dat nog steeds respectievelijk naar de achterwielen of naar alle vier de wielen wordt gestuurd. Deze versie legt de standaardsprint af in 6,7 seconden en topt bij 180 km/u. Het enige verschil tussen de 85 en 85x is dus de vierwielaandrijving van die laatste.

Tot 586 km autonomie voor de Skoda Enyaq 85

Dankzij de nieuwe neus is de Skoda Enyaq facelift wel gestroomlijnder geworden. En dat levert hem meer autonomie op: hoewel de Enyaq 60 nog steeds een batterij heeft van 63 kWh (waarvan 59 kWh bruikbaar), neemt zijn actieradius toe tot 437 km! De WLTP-autonomie van de Skoda Enyaq 85 en 85x klimt respectievelijk naar 586 en 549 km, hoewel ze nog steeds dezelfde batterij van 82 kWh hebben, waarvan 77 kWh bruikbaar.

Opladen van 10 tot 80% in 30 minuten

Om de welkome verbeteringen af te ronden, kan de Enyaq 60 nu ook sneller opladen: tot 165 kW. Daarmee gaat de batterij van 10 tot 80% in 24 minuten aan een geschikte DC-snellader. Maar door zijn iets oudere batterijtechnologie blijft het maximale laadvermogen van de Skoda Enyaq 85 steken op 135 kW… Een piek die de Tsjechische SUV wel snel bereikt en gedurende een lange tijd aanhoudt. De Enyaq met de grote batterij kan dus nog steeds in 28 minuten bijladen van 10 tot 80%, even snel als de 85x, ondanks zijn hogere maximale laadvermogen van 175 kW! Elke Skoda Enyaq heeft daarnaast dezelfde boordlader die tot 11 kW wisselstroom (AC) aankan. Ze zijn ook allemaal geschikt voor bidirectioneel laden.

Verbruik en autonomie volgens verwachting voor een gezins-SUV

We hebben niet stilgezeten tijdens onze eerste test van de Skoda Enyaq facelift 2025, en hebben bijna 250 km gereden met zowel de 85 als de Skoda Enyaq 85x met vierwielaandrijving. Ritten die plaatsvonden bij een temperatuur van ongeveer 10 graden en bij niet erg ideale weersomstandigheden, maar vooral op winterbanden! Met andere woorden: omstandigheden vergelijkbaar met wat we in België een groot deel van het jaar meemaken. Dat geeft ons een goed idee van het reële verbruik en de autonomie van de Enyaq facelift.

Tijdens onze test hebben we een gemiddeld verbruik gemeten van 19,2 kWh/100 km met de Enyaq 85 en 20,1 kWh/100 km met de Enyaq 85x. In de praktijk haal je daarmee zonder zorgen een autonomie van 350 km tussen twee laadbeurten door. Meer dan voldoende voor een elektrische gezins-SUV. Deze cijfers suggereren dat ook het instapmodel Enyaq 60 prima in staat is om langere afstanden af te leggen.

Vooral comfortabel, maar nog steeds leuk om mee te rijden

Ondanks zijn relatief hoge gewicht van 2.002 tot 2.384 kg, afhankelijk van de motorisatie en de opties, rijdt de Skoda Enyaq 2025 (zeer) soepel, comfortabel en stabiel. Het interieur is eveneens goed geïsoleerd, waardoor het aangenaam vertoeven is aan boord. Toch is het ook best leuk om met deze SUV te rijden dankzij zijn precieze (maar niet erg communicatieve) besturing, waarmee je vlotjes de bochten aansnijdt. Je voelt zelfs dat het de achterwielen zijn die duwen, ook met vierwielaandrijving.

Het resultaat is een SUV die goed in de bocht ligt, ondanks een kleine (maar gecontroleerde) rolneiging. Genoeg om een glimlach op je gezicht te toveren wanneer de weg bochtig wordt! Al wordt deze Enyaq nooit een Fabia R5-rallywagen die zijwaarts de bocht uit komt gevlogen. De Tsjechische SUV schittert vooral met zijn comfort en gebruiksgemak, maar met het rijplezier dat hij biedt, is het wel een echte allrounder!

Prijs

Hoeveel kost de Skoda Enyaq 2025 in België?

In België beginnen de prijzen van de Skoda Enyaq bij 49.755 euro als Enyaq 60. De Enyaq 85 met de grootste autonomie is pas verkrijgbaar vanaf 57.740 euro. Tenslotte heeft de Enyaq 85x met vierwielaandrijving een vanafprijs van 61.200 euro. En hoewel de Enyaq vrij goed is uitgerust vanuit de fabriek, kan je deze prijzen nog met duizenden euro’s opdrijven via de optielijst en de 4 uitrustingsniveaus van het model. Het grootste gebrek is de warmtepomp, die enkel als optie wordt aangeboden en waar je liefst 1.165 euro voor moet bijbetalen! En zelfs zonder warmtepomp of enige andere optie blijft de Skoda Enyaq enkele duizenden euro’s duurder dan een Tesla Model Y, Renault Scenic E-Tech, Ford Explorer, Hyundai Ioniq 5 en zelfs de Volkswagen ID.4! Wordt Skoda de duurdere optie? Omgekeerde wereld…

Verdict

Dankzij zijn facelift is de Skoda Enyaq meer dan ooit de perfecte elektrische SUV voor het gezin. Hij is ruim en comfortabel, maar haalt ook een mooie autonomie én rijdt best leuk. Hij heeft je zin om achter het stuur te kruipen en er mooie reizen mee af te leggen. Het zijn allemaal kleine verbeteringen, maar ze zijn voldoende om de Enyaq nieuw leven in te blazen! Helaas hebben al die kwaliteiten ook hun prijs… De Tsjechische elektrische SUV is namelijk duurder (geworden) dan het gros van zijn rechtstreekse concurrenten. Concurrenten die niet op elk vlak even goed scoren, maar die vaak minstens evenveel te bieden hebben als de Enyaq…

Advertentie
Advertentie