Of het nu een occasie of een “jong gebruikt” model is, een tweedehandswagen is goedkoper dan een nieuwe auto én meteen beschikbaar. Toch kan de droom snel omslaan in een nachtmerrie als je niet de juiste voorzorgen neemt.
De markt voor tweedehandswagens doet het goed in België. Particulieren geven zelfs vaker de voorkeur aan een tweedehandsauto dan aan een nieuw model. Het aanbod is uitgebreid en je vindt heel wat verkopers, gaande van particuliere verkoop tot gespecialiseerde netwerken, online platformen of officiële merkverdelers.
Bij een tweedehandswagen zal je misschien niet alle opties of accessoires vinden die je graag had gehad. Maar de veel aantrekkelijkere prijs maakt dat vaak meer dan goed. Tenzij je bereid bent geduld te oefenen en te wachten op de perfecte match, vooral als je op zoek bent naar een luxewagen of een sportief model.
Een ander voordeel is dat er bij tweedehandswagens vaak maar enkele dagen zitten tussen aankoop en levering: enkel de financiële en wettelijke formaliteiten (verzekering, inschrijving) moeten nog geregeld worden.


Waar je op moet letten bij de aanschaf van een tweedehandsauto
Als je een tweedehandsauto koopt, denk er dan aan om de juiste Euronorm te controleren, zeker als je regelmatig in een LEZ (lage-emissiezone) in België of het buitenland moet zijn. Bij een elektrische auto is het belangrijk dat je van de verkoper een batterijrapport (SoH) vraagt om de werkelijke laadcapaciteit te kennen (en dus niet de capaciteit toen hij nieuw was).
Maak zeker een proefrit – liefst met iemand erbij – vooral bij aankoop van een particulier. Tijdens de testrit moet je zelf achter het stuur kruipen: rem 2 à 3 keer krachtig, geef goed gas, draai scherpe bochten en kies bij voorkeur een weg met slechte staat… Rijd je elektrisch? Sluit de wagen even aan op een laadpaal. Controleer ook de staat van de carrosserie, de schermen, het interieur, de stoelen, de koffer, de motor en andere bewegende delen onder de motorkap en de voertuigdocumenten.
De garanties die je krijgt bij het kopen van een tweedehandswagen
Koop je een wagen bij een professionele verkoper, dan heb je als particulier recht op minstens 12 maanden garantie. Als er niets specifiek vermeld staat in het verkoopcontract, geldt standaard een garantie van 24 maanden. Die geldt niet voor gebreken of defecten die al op de aankoopfactuur vermeld zijn. Normale slijtage valt ook niet onder de garantie. De garantie dekt dus alleen de toestand en eigenschappen van de wagen zoals bij de aankoop.
Bij een aankoop tussen particulieren is er geen wettelijke garantie. Verborgen gebreken met een ernstig defect waardoor het voertuig onbruikbaar wordt, vallen echter nog steeds onder garantie volgens het Burgerlijk Wetboek – eventueel met tussenkomst van een rechter. Vergeet ook niet dat de Car-Pass verplicht is in België, zelfs bij verkoop tussen particulieren.

Voor- en nadelen van een tweedehandsauto kopen
Voordelen
- Ruime keuze, ook van recente modellen
- Veel online aanbod, zowel van particulieren als van professionelen
- Meteen beschikbaar uit voorraad
- Lagere ankoopprijs
- Onderhandelingsruimte
- Lagere belastingen en verzekeringskosten
Nadelen
- Auto is niet samen te stellen naar eigen voorkeur
- Verkocht in de staat waarin het zich bevindt, met mogelijke schade of gebreken
- Soms hoge kilometerstand, met risico op slijtageproblemen
- Geen garantie bij aankoop van particulier aan particulier
- Beperkte toegang op korte of middellange termijn tot LEZ (lage-emissiezones)
- Kans op oplichting
Onze tips
- Maak een proefrit (helaas niet mogelijk bij een online aankoop)
- Controleer kritieke punten (via foto’s bij een online aankoop)
- Vergelijk en onderhandel altijd
- Stel vragen over de wagen
- Controleer goed wat er op de factuur vermeld staat over de staat van het voertuig (voor de garantie)
- Vraag naar de Car-Pass, de officiële documenten en de gebruikershandleiding
- Bij een online aankoop heb je een herroepingsrecht van 14 dagen
- Betaal niets op voorhand voor de verkoop rond is – zo vermijd je oplichting
- Bij twijfel: niet doen