Wat moet je bijhebben voor een autovakantie naar Noorwegen?
Een gevarendriehoek is verplicht. Niet verplicht voor motorrijders.
Reflecterende veiligheidshesjes zijn verplicht voor de chauffeur en voor alle inzittenden. De hesjes moeten binnen handbereik bewaard worden, dus in de wagen en niet in de koffer.
Verbanddoos en brandblussaer zijn niet verplicht in Noorwegen. Voor je eigen veiligheid raden we je toch aan om deze attributen in de wagen te hebben!
Tol op Noorse wegen
Er wordt tol geheven op een groot aantal Noorse wegen. Veelal is de tolheffing van tijdelijke aard, omdat de taksen gebruikt worden voor de financiering van de weg, brug of tunnel.
Er is vrijstelling van tolheffing voor bestuurders met een gehandicaptenkaart en op de meeste toltrajecten voor elektrische voertuigen of voertuigen aangedreven door waterstof. Je moet je vrijstelling wel op voorhand aanvragen op de website van Fjellinjen voor een gehandicaptenkaart of voor een milieuvriendelijk voertuig (elektrisch of waterstof).
Tol wordt automatisch geheven. Je wagen wordt via camera’s geregistreerd als je een toltraject gebruikt. Je krijgt binnen de vier à zes maanden automatisch een factuur toegestuurd. Deze factuur wordt verstuurd door EPC (European Parking Collection plc) in Londen.
Je kunt je voertuig ook vooraf registreren bij EPC om te vermijden dat je te veel betaalt. Bovendien creëer je zo een account waar je je gemaakte kosten direct kunt inkijken. Met dit systeem krijg je bovendien korting bij een aantal veerdiensten.
Er zijn uitzonderingen waar je niet automatisch wordt geregistreerd voor tolheffing:
een klein (en afnemend) aantal tolstations waar je moet stoppen en betalen;
de Atlantic Road tunnel tussen Kristiansund en Averoy;
de Svinesundbrug tussen Oslo en Göteborg, Zweden.
Up-to-date info over tolwegen in Noorwegen vind je op de websites van Statens Vegvesen en AutoPASS.
Voor wie reist in Scandinavië is EasyGo een makkelijk betaalsysteem. Uitgebreide info hierover vind je in de rubriek “Tol op Deense wegen” op onze pagina %%ilink_21941_”Autovakantie naar Denemarken”%%.
Lage-emissiezones in Noorse steden
Verschillende grote steden hebben een lage-emissiezone die je al dan niet betalend kunt inrijden. Ook hier gebeurt de tolheffing en facturatie automatisch door EPC (European Parking Collection plc) in Londen.
Oslo weigert bovendien de toegang voor dieselvoertuigen wanneer de luchtverontreiniging een bepaald niveau overstijgt. De maatregel wordt altijd minimaal 24 uur op voorhand gedeeld via radio, tv en via de website van de gemeente Oslo.
Snelheidsbeperkingen
Autosnelwegen:
Personenwagens en campers <3,5T: aangegeven op borden: 90, 100 of 110 km/u
Personenwagens met aanhanger <300kg: 80 km/u
Personenwagens met ongeremde aanhanger >300kg: 60 km/u
Personenwagens met geremde aanhanger: 80 km/u
Autowegen en andere wegen:
Personenwagens en campers <3,5T: aangegeven op borden: 90 of 100 km/u
Personenwagens met aanhanger <300kg: 80 km/u
Personenwagens met ongeremde aanhanger >300kg: 60 km/u
Personenwagens met geremde aanhanger: 80 km/u
Bebouwde kom:
50 km/u
Radarverklikkers
Een gps-toestel met POI’s (points of interest) is toegelaten. Radarverklikkers die actief flitscamera’s opsporen zijn verboden in Noorwegen.
Maximum toegelaten alcoholgehalte
0,2 promille
Speciale Noorse verkeersregels
In Oslo mogen elektrische voertuigen de busbaan gebruiken.
In de hoofdstraten van verschillende Noorse steden is het verboden stil te staan. Dit kan een permanent verbod zijn of een verbod met een begin- en eindtijd. Het verbod wordt aangegeven door een bord met daaronder “All stans forbudt”.
Er geldt een absoluut rookverbod bij het besturen van een wagen binnen de bebouwde kom.
Het gebruik van dimlichten is dag en nacht verplicht in Noorwegen!
Wat te doen bij een ongeval?
Vul een Europees aanrijdingsformulier in, laat de tegenpartij dat ook correct invullen en bezorg het aan je verzekeringsmaatschappij.
Als er gewonden zijn, zijn alle betrokken partijen verplicht om op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie ter plaatse is.
Noodtelefoonnummers
Zorg er altijd voor dat je vooraf de exacte locatie kant vanwaar je belt.112 (Europees noodnummer): algemene noodgevallen. Je wordt dan doorverbonden met de juiste dienst.
110: Brandweer
113: Ambulance
Zorg er in ieder geval voor dat je een Europese ziekteverzekeringskaart hebt. Die moet je aanvragen bij je mutualiteit. De kaart is persoonlijk, dus iedereen in je reisgezelschap moet er een hebben.
Powered by Froala Editor