Paul Frère, Jacky Ickx, Lucien Bianchi, Olivier Gendebien: al deze namen schitterden in de Belgische autosport. Van 9 december tot 15 januari brengt een tentoonstelling in Autoworld een eerbetoon aan zestig autocoureurs die de kleuren van onze nationale vlag hebben verdedigd. 

Een jaar te laat

Op 10 december 2010 heeft Jacques Swaters ons verlaten. Een icoon van de autosport, want hij zal voor altijd in ons geheugen gegrift staan als de oprichter van de Ecurie Francorchamps in het begin van de jaren vijftig. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat zijn dochter Florence Swaters de rol van commissaris van de tentoonstelling vervult. 

60 racers

Natuurlijk is er aandacht voor de stichters van de Ecurie Belge uit 1950 (Johnny Claes) en de Ecurie Francorchamps uit 1952 (Jacques Swaters, Charles de Tornaco, Roger Laurent, André Pilette) en alle autoracers die tussen 1955 en 1964 voor de Ecurie Nationale Belge gereden hebben. Onder hen bevinden zich legendarische racers zoals Paul Frère, Jacky Ickx, Willy Mairesse, Olivier Gendebien, Gilbert Stapelaere, Jean Blaton (Beurlys), Lucien en Mauro Bianchi, Claude Dubois en vele anderen.

Begin jaren zeventig komt er een eind aan de vriendenclubjes die zelf alle kosten dragen. De sponsoring doet zijn intrede, waardoor de autocoureurs steun kregen van grote constructeurs en privébedrijven. Er worden grote talenten ontdekt, onder wie enkele Belgen zoals Hughes de Fierlant, Yvette Fontaine, Jean-Michel Martin, Thierry Boutsen, Alain Dex, Christine Beckers, Freddy Loix, enzovoort.

Auto's

Natuurlijk ben je als autoracer niets zonder een vierwieler. Daarom kunnen de bezoekers van de tentoonstelling ook historische wagens bekijken die het palmares kleurden van vele vedetten. Zo zien we een Ferrari 166 MM (1949), een Talbot-Lago T26C (1951), een Cooper Bristol T23 (1953), Ferrari 250 GT's met hopen, een Porsche 550 Speedster (1955), een Ford GT40, een Mazda 787B, een Ligier F1 en nog vele andere.

Al deze auto's dragen herinneringen van memorabele gevechten met zich mee die de Belgen geluk en ongeluk brachten. Ze worden getoond in een originele opstelling die verwijst naar het circuit, met bijvoorbeeld paddocks of auto's in chronologische volgorde op een starting grid.