Onderzoekers aan de Amerikaanse North Carolina State-universiteit hebben een vierde kleur bedacht om te gebruiken voor verkeerslichten. Het zou gaan om wit licht dat specifiek bedoeld is voor zelfrijdende auto's, en zou moeten helpen om het verkeer vlotter te laten verlopen en het energieverbruik te beperken. Toegegeven, zelfrijdende auto's zijn nog niet voor morgen, maar ooit rijden ze misschien wel rond op onze wegen.

Hoe werkt het?

Voertuigen die autonoom kunnen rijden, kunnen met elkaar en met de verkeersinfrastructuur communiceren om hun snelheid en rijgedrag aan te passen en het verkeer te optimaliseren. Van zodra één auto op de tien in de omgeving autonoom is, zouden verkeerslichten zo op wit kunnen blijven staan om aan te geven dat zelfrijdende auto's het kruispunt organiseren. Bestuurders die wél nog zelf rijden, hoeven dan alleen maar de auto voor zich te volgen en te imiteren. Van zodra minder dan 10% van de auto's rond het kruispunt autonoom rijdt, werken de verkeerslichten weer zoals vanouds.

Steeds vlotter verkeer

Nog volgens de onderzoekers in kwestie zou dit heel eenvoudige witte licht de verkeersopstoppingen met 3% kunnen doen afnemen. En hoe meer zelfrijdende wagens er komen, hoe vlotter het verkeer zal verlopen. Met 1 op 3 autonoom rijdende auto's in de buurt, wint het verkeer al 10% aan efficiëntie. Maar, we herhalen het nog eens: voor morgen is dat allemaal nog niet...  

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail: