Pierre-Benoit Sepulchre

27 MEI 2020

Binnenkort nooit meer nieuwe banden nodig?

Toch niet als het van Goodyear afhangt.

De bandenindustrie op sterven na dood? Helemaal niet! De ingenieurs van de sector zijn meer gemotiveerd dan ooit, met innovaties die op middellange termijn ons dagelijkse leven zullen veranderen. Na banden die niet lek kunnen rijden, die energie produceren of bionische banden die van vorm veranderen stelt Goodyear nu de zelfregenererende band voor.

Een nieuwe capsule en je kan verder

De band is reCharge gedoopt en bestaat uit een loopvlak dat zichzelf kan herstellen dankzij capsules met een biologisch afbreekbare vloeistof op basis van… spinnendraad. De band moet nooit meer worden vervangen, het volstaat om een capsule in het midden van het wiel in te brengen en de band herstelt zichzelf.

Goodyear gaat trouwens verder dan enkel dit nieuwe idee voor te stellen, want het wil verschillende rubbermengsels gaan ontwikkelen op maat van de seizoenen zodat niet twee keer per jaar van bandenset moet worden gewisseld. Sterker nog: de ingenieurs zouden zelfs met behulp van kunstmatige intelligentie de samenstelling van de capsules kunnen personaliseren in functie van je rijstijl. Sciencefiction? Bij Goodyear geloven ze er alvast in.
Advertentie
Advertentie
Advertentie