Tijdens de Italiaanse manche van het WSBK-kampioenschap in Monza, werd de nieuwe Superbiker van de Duitse constructeur voorgesteld. We komen niet meer terug op de beweegredenen van BMW Motorrad om het de vier Japanners moeilijk te willen maken, terwijl niemand de Duitsers verwachtte. Laten we het liever bij de serieuze zaken houden en de machine even van naderbij bekijken.
Elektronica
Met 193 ch voor 204 kg rijklaar (183 kg droog) lijken de Teutonen over goede argumenten te beschikken, ook al kozen ze voor een klassieke architectuur met de 4-cilinder dwars op de rijrichting geplaatst. BMW maakt het verschil door zijn DTC (tractiecontrole) en het race-ABS dat slechts 2,5 kg weegt. De elektronica is bovendien omnipresent, waarbij de piloot met een simpele druk op de knop verschillende cartografieën kan instellen. Hiermee kan je de motor aan de rijomstandigheden aanpassen. “Rain” is uiteraard voor de regen bedoeld, “Sport” voor de weg, “Race” voor circuit op supersportbanden, terwijl je met “Slick” met … slicks op weg kan. Bij de selectie worden Race ABS en DTC aan de gebruikte mode aangepast, wat een betere beheersbaarheid garandeert. Maar daarbij houdt het niet op. Zelfs de gashandel en in optie ook de shifter worden elektronisch bediend. De motor wordt 32° naar voren gekanteld en levert 193 pk bij 13.000 toeren. Bij 14.200 omw begint de rode zone, terwijl bij 9750 toeren het maximale koppel van 112 Nm ontwikkeld wordt. De distributie valt op door de individuele tuimelaars en de kleppen in titanium die uit de BMW F1 komen.
Top chassis
Het kader uit aluminium weegt slechts 12 kg, waarbij de motor als dragend element dienst doet. Het is samengesteld uit vier delen en combineert stabiliteit en robuustheid. Kwaliteiten die bij gebruik op de piste erg gesmaakt worden. Bovendien worden zo de regelingen aan dempers en veren vereenvoudigd. Met een lengte van 593 mm is de achterophanging van de S 1000 RR zowat de langste van zijn klasse. Het draaipunt van de arm kan bovendien in de hoogte geregeld worden, waardoor de piloot de machine aan het circuit kan afstemmen en ze minder omhoog kruipt bij afremmen. Door de grote instelmogelijkheden kan de achteras 17,5 mm naar voren en 27,5 mm naar achteren. De wielbasis varieert dus tussen 1414,5 mm en 1459,5 mm.
Contact met de weg
De volledig regelbare ophanging krijgt achteraan een centrale veer/demper eenheid mee, waarbij de hoogte van de vering en de compressie en de ontspanning van de dempers geregeld kan worden. De totale uitslag van het wiel bedraagt 130 mm, waarbij 90 mm in de positieve zin en 40 mm in de negatieve richting mogelijk zijn. Door de excentrische koppeling van de veer/demper-combinatie kan de S 1000 RR achteraan tot 10 mm hoger gelegd worden. Vooraan staat een omgekeerde vork van 46 mm in voor de geleiding, terwijl die 5 mm naar beneden of 10 mm hoger kan gelegd worden. Uiteraard kunnen ook hier de voorspanning van de veren en de compressie en de ontspanning van de dempers geregeld worden.
Innoverende ABS
Vooraan wordt het remvermogen door twee schijven van 320 mm bepaald, waarbij vier zuigers de remblokken uit gesinterd metaal samendrukken. Achteraan volstaat een enkele schijf van 220 mm. Het ABS krijgt 4 druksensoren mee waarmee een loskomend achterwiel kan herkend worden. Zo weet de remeenheid of het om een blokkerend wiel gaat of dat het een gevolg is van een oneffenheid van de weg. Als de remhendel wordt dichtgeknepen, worden tegelijkertijd de voor- en de achterrem geactiveerd, terwijl het rempedaal enkel de achterrem bedient. De sensor van het voorwiel laat ook het remlicht en de drukpomp aanspringen, waarna er door de open klep remolie naar het achterwiel gestuurd wordt. De druk in dit circuit wordt door een tweede sensor gemeten én geregeld in functie van het commando van de piloot. Een derde sensor meet dan nog eens de druk die er met het rempedaal opgewekt wordt en alsof dat nog niet genoeg is komt een vierde sensor de druk aan het voorwiel meten. Zo worden de drukken in het commando-circuit en het circuit van het voorwiel met elkaar vergeleken. Kers op de taart is wel dat het Race-ABS selectief kan afgezet worden in functie van de specifieke vereisten.
Asymmetrisch uitzicht
Op esthetisch vlak trekt BMW volledig de kaart van de asymmetrie, waarbij de verstraler kleiner en lichter is als het kruislicht. Maar de asymmetrie van de lichten wordt ook in de kuip verder gezet. Terwijl de linkerzijde door een grote luchtuitlaat gedomineerd wordt, krijgt de rechterzijde een origineel uitziende “haaienkieuw” mee en kunnen nummerplaathouder en richtingaanwijzers in een handomdraai gedemonteerd worden. Zoals gewoonlijk bij BMW, kan de klant naar hartenlust in de optielijst rondgraaien, waarbij sommige opties van fabriek af worden gemonteerd en andere accessoires pas bij de dealer worden geplaatst.