Bijna een dozijn Europese grootsteden heeft een petitie ingediend bij het Europees parlement waarin men oproept tot strengere normen "voor de luchtkwaliteit en de emissies van gemotoriseerde voertuigen". Het initiatief klinkt als een reactie op de versoepeling van de nieuwe Euro 7-uitstootnorm voor personenwagens die door de 27 lidstaten is goedgekeurd. Daar zou het Europees Parlement nog over onderhandelen, maar de verstrengingen werden uiteindelijk verworpen na intensief lobbywerk door de auto-industrie.

De lidstaten hebben dus, onder leiding van Italië en Frankrijk, een verstrenging van de huidige normen tegengehouden, met als argument dat dit de investeringen van de constructeurs in elektrische wagens zou kunnen verhinderen. Daarom hebben ze gekozen voor een minder strenge aanpak dan het oorspronkelijke voorstel dat in november 2022 door de Europese Commissie werd ingediend en dat gericht was op een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) en fijnstof door (personen)wagens.

De burgemeesters die de petitie hebben ondertekend die door Parijs is gestart, zijn van mening dat het voorstel dat eind september door de lidstaten van de EU is aangenomen "een stap terug betekent en een onwil om de WHO-normen voor luchtkwaliteit en de uitstoot van gemotoriseerd verkeer over te nemen".

Rome, Brussel, Zagreb en Krizevci, maar ook Bordeaux, Montpellier, Besançon en Lyon hebben de petitie ondertekend die is opgestart door de socialistische burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo.

"Wij, de vertegenwoordigers van de grote Europese steden waarin 75% van de Europese bevolking woont, kunnen zo'n democratische mislukking en zo'n schandalige beslissing niet accepteren", klinkt het in de petitie, die pleit voor "een ambitieuze norm, in lijn met de normen die zijn voorgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie". Elk jaar sterven 70.000 mensen binnen de EU aan de gevolgen van luchtvervuiling.

?