De fabrikanten wedijveren met ideeën om het botsingsrisico te verminderen. Zo ziet men hulpmiddelen om de waakzaamheid te verhogen of technologieën die bepaald gevaarlijk gedrag verhinderen.
Citroën heeft met AFIL veel over zich laten schrijven op het autosalon van Parijs. Dit systeem werkt vanaf 80 km/h. Vanaf deze snelheid zal, indien de auto een onafgebroken of onderbroken lijn overschrijdt zonder dat de pinker op gang werd gebracht, de zetel beginnen trillen. Dit zal de slaperige chauffeur wekken of hem eraan herinneren om te pinker te gebruiken. Het visgratenmerk heeft eveneens zijn laatste modellen van snelheidsbegrenzer of een geluidssein uitgerust die de overschrijding van een snelheid aanduiden die door de bestuurder wordt geprogrammeerd. Zoals eveneens de Duitse merken als Audi, VW, BMW en Mercedes doen. Bijvoorbeeld, Mercedes stelt een antibotsings radar voor die aan de snelheidsregulator wordt gekoppeld. Hier past de auto automatisch zijn snelheid aan in functie van het verkeer en een lichtgevend en geluidssignaal wordt geactiveerd als de tussenkomst van de bestuurder absoluut noodzakelijk is om het voertuig tegen te houden. Lexus heeft eveneens dit principe hernomen dat gekoppeld wordt aan een voorbereiding op een eventuele schok via speciale systemen, zoals het vasttrekken van de veiligheidsriemen. Het wordt ook steeds moeilijker om het waarschuwingssignaal te negeren indien de auto vertrekt zonder de gordels vast te gespen. Volvo stelt zelfs een aanwijzing van het aantal veiligheidsriemen voor die aan de achterkant worden vastgemaakt. Hoe kan je anders zonder een stijve nek te riskeren de veiligheid van je passagiers controleren?
Doe dit niet, doe dat niet
Bij de Zweden voedt men zelfs de bestuurder op. Zo heeft Saab een sleutel met alcoholtest ontwikkeld. Alvorens te rijden, moet men blazen in... de sleutel. En als men nuchter is, dan kan de auto starten. Volvo heeft zijn laatste modellen van een systeem voorzien dat de werking van bepaalde commando's verhindert bij risicovolle situaties. Zo zal de telefoon niet bellen als men remt of in een bocht is. Het is eveneens moeilijk om iemand te bellen zonder aan de kant van de weg te stoppen. Meer en meer fabrikanten beperken trouwens de geactiveerde functies die tijdens het sturen gebruikt kunnen worden. Het computermenu of het GPS systeem worden gereduceerd tot simpele informatie wanneer het voertuig in beweging is. Eens gestopt, heeft men toegang tot het geheel van alle menu's en submenu's. Een reden te meer om een oog op de weg te houden. Zo is er ook het systeem van BMW dat de informatie van het dashboard en het GPS systeem op de voorruit toont. Bijna iedereen activeert automatisch de grote lichten zodra de klaarheid vermindert. Eveneens merken we op dat Opel zijn Vectra voorzien heeft van lichten die kant van de weg verlichten bij geringe snelheid. Toyota, Nissan en Lexus, hebben één of meer camera's die het mogelijk maken om manoeuvres te vergemakkelijken en om bepaalde dode hoeken te zien. Volvo heeft zelfs de achteruitkijkspiegels van S60 en V70 van een aanwezigheidsdetector van een voorwerp in de dode hoek voorzien.
ABS en ESP als premie
Al deze recente systemen vullen reeds de bijna standaard installaties van de nieuwe auto's aan: anti-blokkeer- en antislipsystemen. Zelfs op sportauto's waar de antislip regeling uitschakelbaar is, zal deze zich automatisch reactiveren als de situatie echt kritisch wordt. Men zal eveneens het bestaan van dynamische ophangingen, van baancorrectiesystemen of de volledige overdracht, zeer nuttige op vochtige weg toevoegen. De bandenfabrikanten stellen banden voor die zelfs plat kunnen voortrijden met daarbij signalen op het dashboard die een verlies van druk aangeven. Een efficiënte steun om een ramp ten gevolge van het gebrek aan waakzaamheid van de bestuurder te vermijden die nooit denkt om de druk van zijn banden te controleren. Vooral alvorens op vakantie te vertrekken. Uiteindelijk stellen bijna alle fabrikanten remsystemen voor die de chauffeur helpen om, in geval van kritische situatie, hard op het rempedaal te duwen wanneer de druk op de pedaal een behoefte aangeeft om snel en goed te stoppen. Dit zal nooit naïevelingen verhinderen om de grenzen van de natuurkunde en gezond verstand te overschrijden, maar de aanwezige technologie beperkt serieus de risico's door de bestuurder te steunen, door zijn kleine fouten te corrigeren en door zijn acties aan het stuur te controleren.
Volgend dossier : De bestuurder beschermen bij een botsing