Design: vernieuwd vs helemaal nieuw
De Ford Kuga gaat al mee sinds 2008. Vandaag zitten we aan de derde generatie. Die kreeg in 2024 een verjongingskuur om hem visueel opnieuw te laten aansluiten bij de recente modellen. De aanpassingen bleven bescheiden: vooral de neus werd vernieuwd met scherper getekende lichten en met een optionele ledstrip tussen de voorste lichtblokken. De motorkap ziet er iets dynamischer uit en het logo pronkt nu op de grille, net zoals bij andere nieuwe Fords. Verder kreeg hij nieuwe velgen en een knappe groene basiskleur. Desondanks kan hij niet wegsteken dat zijn design uit 2019 stamt, iets wat ook geldt voor zijn interieur, maar daarover straks meer.
De MG HS werd in datzelfde jaar gelanceerd in zijn eerste generatie. Maar hij kreeg in 2024 een totale make-over. Hij geniet dus wel van een hedendaagse styling en ziet er aantrekkelijker, dynamischer en meer premium uit dan de eerste generatie. Zijn stijl vindt nu meer aansluiting bij de nieuwere modellen van het gamma, zoals de Cyberster, net zoals de toekomstige MG S5. Dat betekent niet dat je de HS snel op een poster op een tienerkamer zal tegenkomen: zijn design blijft wat generisch en typisch Aziatisch, maar weliswaar op een moderne manier.


Ruimte: 1 meter beenruimte op de achterbank
Binnenin is de Kuga verrassend ruim, zeker als we de portieren achteraan opentrekken. De Ford heeft een handige verschuifbare achterbank die het mogelijk maakt om één meter beenruimte te creëren voor de passagiers achteraan! Het koffervolume varieert al schuivend met de bank van 395 tot 535 liter en groeit tot 1.534 liter als je de achterbank plat gooit. Wie in het midden achteraan plaatsneemt, zal de transmissietunnel tussen de voeten voor lief moeten nemen.
De facelift in 2024 heeft de MG HS een grotere wielbasis gegeven en dat merken we in het interieur. Iedereen zit voldoende ruim, enkel op de middelste plaats achteraan wordt het wat krap. Hier zit echter geen storende middentunnel in de weg en je voeten kan je onder de voorzetels schuiven. Hoewel het koffervolume er 44 liter op vooruitgegaan is, scoort de MG HS met 507 liter hier net iets minder goed dan de Kuga. Met de zetels neer kan je 1.484 liter aan spullen kwijt in de HS. Al bij al is dat nog steeds ruimte genoeg voor gezinnen met geen al te extravagante hobby’s. We hadden enkel nog graag een haakje of oogje gevonden in de kofferruimte om spullen aan vast te maken, want die zijn er niet.




Interieur en technologie: meer scherm, minder gemak
Over het interieur van de Amerikaan kunnen we hetzelfde zeggen als over zijn exterieur. Het is vernieuwd en moderner geworden, maar zijn klassieke aanblik neem je niet weg door er een groter scherm in te plaatsen. Fris en vernieuwend is het dus allemaal niet, maar de ergonomie en het gebruiksgemak maken veel goed (met extra punten voor de fysieke volumeknop!). Het infotainmentsysteem werd ook gemoderniseerd en dat werpt zijn vruchten af: het is intuïtief te bedienen en reageert snel genoeg en Apple CarPlay en Android Auto werken zonder kabel. We zijn echter niet zo blij met de knoppen voor de ventilatie en stoelverwarming die naar het scherm verhuisd zijn, maar ze blijven tenminste permanent zichtbaar.
Dat laatste kan niet gezegd worden van de MG HS. Die heeft een dubbel 12,3” scherm en op enkele fysieke knoppen na bedien je de ventilatie via het touchscreen. Alleen zijn die functies niet continu in beeld zoals bij de Kuga, wat snel frustratie oplevert omdat je je weg door een weinig intuïtief infotainmentsysteem moet porren, terwijl je liever gewoon naar de weg voor je kijkt. De basisversie van de MG moet het in tegenstelling tot de Kuga zonder automatische airco stellen. Opdringerige veiligheidssystemen moet je op dezelfde onhandige manier uitschakelen bij elke start.
We mogen de MG HS niet helemaal afkraken, want zijn interieur mag gezien worden. Zeker in de hogere afwerkingsniveaus heeft het een premium uitstraling. De meeste materialen zijn van mooie kwaliteit, maar naar goedkoop plastic is het niet ver zoeken: je vind het overal op plaatsen die niet direct in het zicht liggen.




Motoren en rijgedrag: noblesse oblige
Bij zijn facelift in 2024 heeft de Kuga zijn dieselmotoren achter zich gelaten. Er is nu de keuze tussen een 1.5-liter EcoBoost benzinemotor met turbo van 150 pk en een 2.5-liter benzinemotor die als gewone en als plug-in hybride te krijgen is. Wij kijken in deze vergelijking naar de basismotor, de 1.5 EcoBoost. Die stuurt 111kW of 150 pk aan vermogen naar de voorwielen via een manuele zesbak. Daarmee klokt de Kuga af op precies 10,0 seconden voor een sprintje van 0 naar 100 km/u. Deze motor heeft meer dan voldoende trekkracht in de lage toeren, waardoor je nooit om vermogen verlegen zit. De manuele versnellingsbak schakelt aangenaam en ook bij hogere snelheden blijft het motorgeluid op de achtergrond (met de hulp van de innovatieve noise cancelling technologie aan boord). Voor een instapmotor is het dus een bijzonder aangename krachtbron.
En dan moeten we het nog hebben over het rijgedrag van de Kuga! Het is een Ford, dus noblesse oblige: zijn rijkwaliteiten overtreffen de verwachtingen voor een gezins-SUV. Achter het stuur lijk je met een kleinere en meer wendbare wagen zoals de Puma op weg te zijn. Zijn ophanging zorgt voor een goede combinatie van comfort en sportiviteit, maar wie wil kan voor nog hardere dempers gaan met de ST-Line uitvoeringen.
De MG HS heeft als basismotor ook een 1.5-liter viercilinder met turbo op benzine. Die is iets krachtiger dan die van de Kuga, want hij levert 125 kW (170 pk) aan de voorwielen via een manuele zesversnellingsbak of via een automaat. Hij haalt de 100 km/u dan ook iets sneller dan de Kuga, in 9,6 seconden. Tot zover het goede nieuws, want in vergelijking met de Kuga valt hier weinig rijplezier te rapen. Zijn prestaties zijn vlot genoeg en hoewel zijn rijgedrag erop vooruit gegaan is, lijdt de HS onder een gebrek aan grip en communicatie van de voortrein. Hij is vooral gericht op comfort en absorbeert oneffenheden op een zachtere manier dan de Kuga, maar hij heeft daardoor ook de neiging om meer over te hellen in bochten. Qua geluidsisolatie staat alles netjes op punt, wat bijdraagt aan zijn comfort.


Prijs: een verschil van 23% in cataloguswaarde!
De goedkoopste Ford Kuga 1.5 EcoBoost is de Titanium-uitvoering. Die staat in de catalogus vanaf 38.705 euro. Daarvoor krijg je een behoorlijk uitgeruste Kuga met standaarduitrusting als cruisecontrol, parkeerhulp voor- en achteraan, achteruitrijcamera en instelbare rijmodi. Meer standaarduitrusting en een meer sportieve of avontuurlijke styling vind je respectievelijk bij de ST-Line en de Active afwerkingsniveaus.
Een ander verhaal zien we bij de MG HS. Zijn basisprijs is 29.785 euro voor de Comfort uitvoering, dat is maar liefst 9.000 euro minder dan de Ford! Dit verschil van 23% is zo groot dat zelfs een betere rijdynamiek ons niet kan overhalen om de Ford naar voor te schuiven als absolute winnaar van dit duel.
En dat moeten ze bij Ford ook beseft hebben… Want het wordt een totaal ander verhaal als we de geldende kortingen in rekening gaan nemen. Ford biedt namelijk een royale reeks kortingen aan van 9.710,15 euro in totaal om zijn prijs te kunnen laten zakken tot het niveau van zijn Chinese concurrent. Als we ook bij die laatste de aangeboden korting in de eindprijs verrekenen, komen we op een totale nettoprijs van 28.994,85 euro voor de Ford Kuga en 28.785 euro voor de MG HS!
Conclusie: Ford wint op ervaring (en dankzij kortingen)
Het leidt geen twijfel dat de MG HS er stevig op vooruit is gegaan in zijn nieuwe versie. Op zowat alle vlakken is hij verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zijn basisprijs is voor zijn uitrusting en ruimteaanbod echt interessant. Het maakt van de Chinese MG HS een gezins-SUV om zeker in overweging te nemen.
Maar als we de prijs van beide wagens die je bij de dealer moet betalen langs elkaar leggen, dan moeten we concluderen dat de Ford Kuga nog steeds een fijnere auto is voor je geld. De steken die de MG HS laat vallen met zijn inspiratieloos weggedrag en zijn vervelende bediening en infotainmentsysteem kosten hem hier de zege.