Op 27 september 1908 verliet de eerste Ford T de fabriek van Detroit. Met de invloed die de Ford T op de auto industrie heeft gehad is dit is een verjaardag dat we niet over het hoofd mogen zien. Het was de eerste auto dat als seriewagen van de band liep en dat voor iedereen betaalbaar moest zijn. Dat was in die tijd een première en maakte de stap naar een auto als vervoermiddel toegankelijk.
Voorstelling
Tegenover de moderne auto zijn er toch wel wat verschillen met de Ford T, een model dat een eeuw geleden gebouwd werd. Hij was uitgerust met een viercilinder van 2,9 liter en ... 20 pk! Dat is ver van de vermogens van de hedendaagse modellen, maar hij kon wel al op ethanol rijden. Door de prohibitie heeft dat wel niet lang geduurd. Voor het invoeren van de elektrische startmotor werd gebruik gemaakt van een zwengel om de motor op te starten. De versnellingsbak had twee versnellingen en een achteruit.
Geschiedenis
“U kan eender welke kleur kiezen voor uw auto, zolang het maar zwart is...”. Dat is de beroemde repliek van Henry Ford om aan te tonen dat zijn auto een toegankelijk product was, want zwarte verf was in die tijd gewoon goedkoper. Toch genoten tal van Ford T’s van andere kleuren dan gewoon zwart. Na de lancering van de Ford T in 1908 kende hij maar weinig belangrijke evoluties tijdens zijn loopbaan. Er vonden wel enkele technische verbeteringen plaats, zoals, bijvoorbeeld, de elektrische startmotor.
Ook de productietijd werd fel ingekort, en in 1914 waren slechts 93 minuten nodig. De Ford T heeft een kolossaal succes gekend en er werden tot 1927 meer dan vijftien miljoen exemplaren van verkocht. In 1927 werd de T vervangen door de A. Dit model moest nog goedkoper worden en er werd alles aan gedaan om de productiekosten zo laag mogelijk te houden.
Op de weg
Vandaag met een Ford T rondrijden is op zijn minst bizar te noemen. Hij heeft ook drie pedalen, maar daar houdt de vergelijking mee op. De linkerpedaal doet dienst als ... versnellingspook, de middelste schakelt de achteruit in, en de rechtse doet dienst als rem op de transmissie. Om gas te geven wordt een hendel gebruikt, en aan de rechterhand zit nog een versnellingspook. Heel verwarrend als je aan de moderne auto gewoon geraakt bent. Er was geen koppeling, zoveel had een Ford T al gemeen met een sequentiële versnellingsbak...
Achter het stuur van de Ford T krijg je een mooi uitzicht op de weg, en eens de handleiding volledig is doorgenomen kunnen we volop van het ongelooflijk vermogen van de viercilinder genieten. Met de linkerpedaal in de hoogste stand kan de Ford T een topsnelheid van meer dan 70 km/u halen. Aan die snelheid blijf je beter goed bij de zaak, en daar komt nog eens bij dat hij enkel op de achterwielen remt. De ophanging is aan de starre kant, maar toch heeft hij geen problemen met de oneffenheden van het wegdek, en dat voor een auto van amper 550 kilo. Dat is zowat de helft van een nieuwe Renault Twingo!
Tot slot
Als eerste productiemodel heeft de Ford T aan alle lagen van de bevolking de mogelijkheid gegeven om beroep te kunnen doen op de auto als vervoermiddel. Een geniaal idee van oprichter Henry Ford. De Ford T was ook al even betrouwbaar als praktisch. Een concept dat later door vele constructeurs werd overgenomen. We hebben veel aan de Ford T te danken, en hij verdient zonder twijfel de titel van meest belangrijke auto uit de twintigste eeuw!