Presentatie

Van generatie tot generatie groeide de Laguna en de actuele Grand Tour is 9 cm groter dan zijn voorganger. Dit maakt hem dan 4m80 lang. En uiteraard zijn het de binnenruimte en het bagagecompartiment die van deze groei profiteren.

Maar naast meer bruikbare ruimte, kreeg de Grand Tour nog enkele nieuwe praktische toepassingen, die het leven aan boord van deze Laguna aangenamer maken. Zo is er bvb de in optie verkrijgbare deelbare achterklep, of het Easybreak-systeem dat toelaat om de achterzetels met een simpele beweging neer te leggen.
 
Motorisaties

De vijf motoren die we voor deze test kozen zijn de 1.5 dCi van 110pk, de 2.0 dCi van 130,150 of 175 pk en de tweeliter benzineturbo die 170 pk levert. Beginnen doen we uiteraard met de kleinste van de bende, de 1.5 dCi. Hij ontwikkelt 110 pk en een koppel van 240 Nm bij 2000 omw. Renault kondigt een sprint van stilstand naar 1000 m in 33,6 sec en een maximale snelheid van 187 kmh. Tijdens het rijden verrast de kleine diesel. Voor zulk een kleine motor zijn de prestaties meer dan verdienstelijk. Je hebt nooit het gevoel dat je niet mee kan. Als de auto volgeladen is moet je wel wat meer naar de versnellingspook grijpen om de vaart er in te houden, want onder de 2000 toeren komt hij wat punch tekort. Maar dat is toch zijn enige tekortkoming en eigenlijk is dat niet eens zo erg, gezien het lage verbruik. Ons gemiddelde van 5,8 liter per honderd bewijst dat dit een klein spaarwonder is. Renault heeft de CO2 uitstoot op 133 gr/km gemeten.


De 2.0 Cdi is natuurlijk een stuk guller. Terwijl de 130 pk versie met 320 Nm koppel al erg aangenaam is, wordt de 175 pk-versie gewoonweg sportief. Tussen die twee in vinden we de 150 pk, die een erg verstandige keuze lijkt, zeker als hij aan de excellente automatische bak gekoppeld wordt. De Laguna wordt dan echt de gedroomde auto voor lange afstanden. Als je moet kiezen en je vindt dat een automaat haast een noodzaak is, dan wordt de 150 cDi de beste keuze. Voor hen die een manuele schakeldoos verkiezen wordt de 130 pk het verstandigste compromis. De krachtigste versie, die 172 pk levert in plaats van 175, zorgt natuurlijk voor erg goede prestaties, maar het geboden plezier verschilt maar weinig van de 150 pk dCi, terwijl zijn dof gedreun op traagloop hem een heel pak minder aangenaam maakt. Het verbruik van de 2-liters is natuurlijk hoger als dat van de 1.5 en gaan van 7 op honderd voor de dCi 130 pk over 7,8 voor de 150pk tot 8 liter per honderd voor de dCi van 175 pk.

De geblazen 2-liter benzine van 170 pk tenslotte, lijkt wat verouderd. In een tijd waarin de motoren kleiner worden en een dergelijk vermogen zelfs door een 1.4 wordt behaald, slaagt hij er niet echt in om te overtuigen. Hij wordt steeds met een automaat geleverd en toont zich vooral soepel op een laag toerental met een mooie bereidwilligheid bij middentoeren, maar hij verstikt eens je nog wat hoger in de toeren gaat. Het verbruik valt mee, met 9,5 l/100 km zit hij mooi in de middelmaat. Renault geeft nog mee dat de uitstoot 210 gr CO2 per kilometer bedraagt.

Zowel de automaat als de manuele bakken zijn aangenaam in gebruik. De eerste onderscheidt zich door zijn levendige reacties en de intelligente en zachte werking. De manuele bakken laten zich vlot bedienen, terwijl de spreiding geen enkele kritiek verdient.
 

Wegligging

Renault heeft erg zijn best gedaan om van de Laguna een rijdersauto te maken en hij kleeft dan ook werkelijk op de weg. Uiteraard vertoont de versie met 4 sturende wielen een nog meer uitgesproken speels karakter, maar zelfs in standaardlivrei mag de wegligging er best wezen. Ondanks dat de stuurinrichting wat te weinig gevoelig is, kan je de Laguna strak en precies de bocht insturen. En mocht de bestuurder wat teveel van het goede vragen, is er altijd nog het ESP dat een oogje in het zeil houdt. Dat ESP is trouwens niet uitschakelbaar boven 50 kmh. De remmen tenslotte, kwijten zich zeer goed van hun taak en het pedaal geeft een directe en goede respons.

Comfort

Renaults staan bekend om hun comfort en ook de Laguna mocht zijn eigenaars niet ontgoochelen…en dat doet hij niet. Toch moet ons dadelijk van het hart dat de rijpositie met de basisstoelen niet ideaal is. En wat ook de uitrustingsversie is, steeds hebben de dubbele meters onder ons te weinig hoofdruimte. En de rest…heeft helemaal geen reden tot klagen.

Renault besteedde veel tijd aan de keuze van de materialen, de montage en de presentatie van het geheel. Het resultaat is dat je bij het instappen dadelijk een gevoel van kwaliteit krijgt. Het merk met de ruit heeft er alles aan gedaan om de achterstand weg te werken en zit nu zelfs bij de top van het segment. En dat loopt ook door als je op de startknop drukt. De motoren zijn erg discreet en zeker de 2.0 dCi’s zijn werkelijk onhoorbaar. Behalve dan de 175 pk variante die op traagloop nogal dreunt. De leefruimte is zowel vooraan als achteraan uitstekend. De koffer tenslotte, mag je met 508 tot 1593 liter behoorlijk groot noemen. Toch even oppassen met grotere voorwerpen die onder de achterruit zouden geplaatst worden. Door de nogal grote hoek van de achterklep is het risico dat ze elkaar raken niet ondenkbeeldig, met alle gevolgen van dien.

Prijzen en uitrusting

Voor een basis-Laguna 1.5dCi Grand Tour moet je 24.100 € neerleggen. De serie-uitrusting omvat dan manuele airco, elektrisch verwarmde en bediende spiegels, ESP en 3 jaar garantie. Verder krijg je nog dakrails, afstandsbediende centrale vergrendeling, radio-CD met 8 luidsprekers en bediening aan het stuur en een 12 V aansluiting in de koffer. Voor nog meer details raden we jullie aan om even naar onze rubriek “prijzen nieuwe wagens” te surfen.

Ter vergelijking kunnen we nog meegeven dat een Peugeot 407 SW 1.6 HDI voor 24.800 € de uwe is, de nieuwe Citroên C5 1.6 HDI Tourer zit met 24.950 daar net boven, terwijl je voor een Passat 1.9 TDI met 105 pk’s 25.500 euro dient te betalen en de prijs van een Volvo V50-D 110 25.100 E bedraagt. Wat prijs betreft heeft Renault zich dus ideaal gepositioneerd.
 

Conclusie

Tegenover de berline ziet de lijn van de Grand Tour er coherenter en meer gestrekt uit. Die lijn bezorgt hem trouwens een interessant koffervolume. Een uitstekende keuze lijkt ons de 2.0 cDi 150 met automatische bak te zijn. In deze configuratie wordt de Laguna Grand Tour een heuse reiswagen/kilometerverslinder. Wie ruimte zoekt voor een redelijk budget, is met de 1.5 dCi goed bediend. De kleine diesel is verrassend potent en toch voorbeeldig zuinig. De Laguna weet vooral door zijn uitstekende motoren te voertuigen en dat is in een tijd waar de economische aspecten erg meespelen een grote troef.