Jean-Francois Christiaens

10 OKT 2019

Komt er een groene waterstoffabriek in België?

Supermarktketen Colruyt en gasnetwerkbeheerder Fluxys slaan de handen in elkaar om in te zetten op een brandstof voor de toekomst: waterstof.

Om waterstof op een groene manier te produceren willen Colruyt en Fluxys de overproductie aan stroom van windmolens gaan gebruiken. De productie van deze brandstof zou dus zonder broeikasgassen gebeuren. De twee groepen investeren een budget van ongeveer 25 miljoen euro om het project op poten te zetten. Met dat geld wordt een fabriek gebouwd (waarschijnlijk in Zeebrugge of in de haven van Antwerpen) met een capaciteit van 12 tot 25 megawatt.

De raden van bestuur van de beide bedrijven hebben hun definitieve akkoord nog niet gegeven, maar dat zou slechts een kwestie van tijd zijn. Fluxys en Colruyt zijn echter wel nog op zoek naar subsidies om deze forse operatie tot een succes te maken.

Waterstof, wat zijn de voordelen?

Bepaalde experts en constructeurs zien waterstof als de oplossing van de toekomst. Het wordt gebruikt door voertuigen met een brandstofcel en slaat de nodige energie op om een elektromotor aan te drijven, waarbij enkel waterdamp vrijkomt. De technologie van de brandstofcel is vandaag nog zeer duur en combineert de stille werking en de reactiviteit van een elektrische auto met de veelzijdigheid en het rijbereik van een auto op fossiele brandstoffen. Alleen moeten nog veel problemen rond de ‘groene’ productie van waterstof en de distributie op grote schaal ervan worden opgelost.
Advertentie
Advertentie
Advertentie