De Dacia Sandero is met voorsprong de meest populaire wagen bij Belgische particuliere kopers. Kan de nieuwe C3, die Citroën helemaal opnieuw uitgevonden heeft, hier verandering in brengen? Wij namen hun verschillen onder de loep en kwamen tot een verrassende vaststelling!

Advertentie
Advertentie

Design: overwinning op karakter

Bij Citroën zitten ze ondertussen aan generatie 4 van de C3. Waar de eerste en tweede generatie nog een beetje op elkaar leken, gold dit al minder voor de derde generatie. De laatste (4de) generatie breekt totaal met het verleden. Niet dat we daar rouwig om zijn, want de nieuwe C3 heeft een opvallend en speels design gekregen. Ook staat hij wat hoger van de grond, waardoor hij iets tussen een SUV en een stadswagen in geworden is. Wat voor soort crossover je het ook wil noemen, zijn nieuwe stijl staat hem wel!

De Sandero zit in zijn derde generatie en heeft in 2022 nog een facelift gekregen, met vooral een moderne gril met een nieuw merklogo en een voluit geschreven naam op de achterklep. De Citroën kan je gerust frivool of uitbundig noemen, de Dacia is alles behalve dat. Hij ziet er niet verkeerd uit, maar als je de twee auto’s naast elkaar ziet staan, dan kan je niet anders dan toegeven dat de C3 véél interessanter is om naar te kijken, en dan hoef je hem nog niet eens mooi te vinden.

Qua lengte zit er wat verschil tussen de twee rivalen: de C3 is 4,01 m lang, de Sandero net geen 8 cm langer. Maar in praktijk zal je weinig verschil merken: beide laten zich natuurlijk met gemak in de stad rijden of parkeren. De Fransman is 1,57 m hoog, de (Franse) Roemeen 1,50 m. Dat verschil merk je vooral in de zitpositie: in de C3 zit je hoger, wat zorgt voor een beter zicht rondom.

Alleen al het feit dat de Citroën wél moeite doet om een statement te maken met zijn stijl, is voor ons de overwinning waard in deze rubriek. We vinden bovendien dat het Franse designteam er heel goed in geslaagd is!

Rode Citroën C3 Aircross geparkeerd voor een modern gebouw, onder een boom, bij helder weer.
Groene Dacia Sandero Stepway auto geparkeerd voor een modern gebouw.
Achteraanzicht van de Citroën C3 SUV bij een meer met bewolkte lucht.
Groene Dacia Sandero SUV geparkeerd op een moderne oprit, achteraanzicht.
Advertentie
Advertentie

Ruimte: aan elkaar gewaagd

Beide stadswagens scoren op praktisch vlak behoorlijk goed. Achterin is er in allebei voldoende plaats voor twee volwassenen en een occasionele derde passagier kan bijschuiven zonder problemen, al wordt het dan toch wat krap. Hoofdruimte is ook geen issue op de achterbank. De achterdeuren van de C3 zijn aan de smalle kant, wat vooral vervelend kan zijn als je dagelijks kleine kinderen in en uit een kinderzitje moet tillen.

De inhoud van de bagageruimte van de Sandero zou een segment hoger ook niet misstaan: maar liefst 328 liter kan je kwijt in de Roemeen. De achterzetels kan je platleggen in een 60/40-opdeling. In combinatie met de optionele flexibele laadvloer creëer je zo een laadvloer die een heel stuk vlakker is dan in de C3. Die laatste kan namelijk niet uitgerust worden met een flexibele laadvloer, waardoor je met de achterzetels plat niet alleen een veel minder vlakke laadruimte krijgt, maar ook altijd je spullen over een hoge dorpel moet tillen. Met 310 liter aan bagageruimte moet de C3 weliswaar niet veel onderdoen voor de Sandero.

De Sandero wint met een kleine voorsprong, omdat zijn achterbank beter plat gaat. In de praktijk zijn ze allebei voldoende ruim, zeker als je hun buitenafmetingen in beschouwing neemt.

Achterbank van een auto met zwarte en witte stoelen, modern en ruim ontwerp.
Ruime achterbank van de Dacia Duster, met grijs en zwart stoffen bekleding.
Geopende kofferbak van de Dacia Spring toont laadruimte achterin.
Open kofferbak van een moderne compacte auto met ruime laadruimte.

Interieur en technologie: van kaal tot compleet

De Dacia en de Citroën zijn beide budgetspelers en proberen je te lokken met een zo laag mogelijke prijs. Als je voor die instapversies kiest, dan merk je dat ook in het interieur. In de YOU basisuitvoering moet de Citroën het stellen zonder centraal scherm, maar krijg je een handige smartphonehouder in de plaats. Idem in de Sandero. Hoe hoger je in de afwerkingsniveaus stijgt, hoe leuker het interieur wordt om naar te kijken, met meer accenten in chrome (of brons in de Sandero) en textiel op het dashboard in plaats van donkere plastics.

Het dashboard van de Dacia is klassiek opgevat met een heel logische layout van alle bedieningselementen. De Citroën doet wat we van een Citroën verwachten: uitpakken met originaliteit. De C3 heeft bijvoorbeeld geen klassieke tellers om zijn snelheid aan te geven achter zijn ovale stuurtje, maar wel een head-up display die de gegevens niet op de voorruit projecteert, maar op een donkere strook eronder.

In de basisversie van de Dacia Sandero krijg je geen airconditioning als standaard. Dat is wel zo bij de C3. Die absolute bodemprijs moet van ergens komen natuurlijk… Adaptieve cruisecontrol vind je in geen van beide, ook niet als optie op de duurdere versies. Andere technologie zoals een achteruitrijcamera, of een draadloze lader voor je smartphone vind je bij beide modellen terug op de optielijst of in de duurdere uitrustingsniveaus. Zowel de C3 als de Sandero ondersteunen Apple CarPlay en Android Auto via een draadloze connectie zodra je een versie met groot scherm aan boord hebt.

De C3 en Sandero kunnen naar wens met grotendeels dezelfde opties aangekleed worden. Daarin zit dus weinig verschil. Maar het interieur van de C3 maakt ons al vrolijk door er alleen nog maar naar te kijken, dus hij heeft hier toch wel een streepje voor op de Sandero.

Advertentie
Advertentie
Moderne Citroën C4 interieur met touchscreen en stijlvolle stoelen.
Moderne interieur van Dacia Duster met touchscreen en multifunctioneel stuur.

Motoren en rijgedrag: modern versus conventioneel

De C3 is helemaal mee met de tijd: een eenvoudige 1.2-liter turbo op benzine met een handgeschakelde bak, een micro-hybride met automaat of zelfs een volledig elektrische aandrijflijn zijn mogelijk. Zelfs met de basis-benzinemotor beschik je over 100 pk en voldoende pit om overal veilig en comfortabel met het verkeer mee te rijden. De C3 is geen liefhebber van snelle bochten, maar blinkt des te meer uit met zijn comfortabele “Citroën Advanced Comfort”-ophanging. Een waar plezier op onze pokdalige wegen!

Advertentie
Advertentie
Citroën C3 Aircross rijdt op weg, bewolkt weer en groene omgeving.

De Sandero schotelt ons een wat minder gevarieerd motoraanbod voor. De basisversie is een slome benzinemotor van 65 pk die - euh - rijdt… De betere keuzes zijn de varianten waar een turbo op is geschroefd, goed voor een vermogen tot 91 pk (110 pk in de Stepway-afwerking) en die gecombineerd kan worden met een CVT-automaat. Daarnaast is er ook nog de ECO-G 100 die naast benzine ook LPG lust. Zijn weggedrag is efficiënt, zonder meer. Wanneer de snelheid omhoog gaat, gaan ook de decibels in het interieur omhoog, meer dan dat het geval is in de C3.

Dacia Sandero Stepway rijdt op een plattelandsweg bij zonsondergang.

De C3 biedt dus interessante keuzes onder de motorkap én een comfortabelere ophanging. Daarom gaat hij hier met de punten lopen.

Prijs: ze ontmoeten elkaar in het midden

We zouden ons er snel vanaf kunnen maken door te zeggen dat de Sandero de laagste basisprijs heeft van alle auto’s op de Belgische markt. Dat klopt natuurlijk, maar in praktijk wordt die basisversie zonder airco en met kleine motor nauwelijks verkocht.

Blauwe Citroën C3 Aircross rijdt op vrije weg, met bewolkte lucht op de achtergrond.

Een ander verhaal wordt het wanneer we de Sandero en de C3 op gelijke voet gaan vergelijken. We nemen de Sandero in zijn erg populaire Stepway-uitvoering, die meer aansluit bij de SUV-stijl van de C3, en met de TCe 110-motor die gelijkaardige prestaties levert als de instapmotor van de C3. De Citroën configureren we in de Plus-uitvoering met de 1.2 benzinemotor. Dan zien we dat het verschil minimaal wordt en zelfs in het voordeel van de C3 kantelt! De Sandero kost in dat geval 17.990 euro zonder opties, de C3 17.959,99 euro! Als je een van de modernere aandrijflijnen kiest of nog wat hogerop gaat in de afwerkingsniveaus, dan loopt de C3 wel snel verder uit op de Sandero.

Dacia Sandero rijdt op landweg bij zonsondergang, achterkant zichtbaar.

Conclusie: ratio versus emotie

De Sandero is een puur rationele auto. Hij is verzorgd afgewerkt, hij biedt veel ruimte en doet alles wat je van een auto van dat formaat mag verwachten op een efficiënte manier. De Citroën C3 doet echter ook zowat alles wat de Sandero kan, maar met meer flair. Hij slaagt erin om wat emotie toe te voegen aan het geheel en dat kunnen we enorm waarderen. Hij is leuk om naar te kijken, verrast met originele details en biedt een comfortabele wegligging die de naam Citroën waardig is. De Citroën C3 komt voor ons dus als winnaar uit de bus in deze vergelijking!