Veertien jaar Lexus IS
Herinner je je 1999 nog? Lexus introduceerde toen de eerste IS, herkenbaar door zijn opvallende witte achterlichten. Hij viel de BMW 3-Serie rechtstreeks aan met dezelfde wapens als die laatste: een zescilinder-in-lijn en achterwielaandrijving. De tweede generatie verscheen in 2006, met voor het eerst … en het laatst een dieselmotor. Deze derde generatie biedt op onze markt alleen nog de hybrideversie aan.
Een nieuwe weg
Met deze nieuwe filosofie kan de derde IS logischerwijze niet dezelfde verkoopvolumes halen als zijn voorgangers. Zie het dus niet als een killer voor de Duitse berlines, maar eerder als een origineel alternatief. Zijn markt ligt eerder in de Verenigde Staten.
Beperkte ambities
Bij ons is de doelgroep eerder klein. Oordeel zelf maar: in 2012 werden bij de premiummodellen van het D-segment 31.471 auto’s verkocht. Daarvan waren 94 procent diesels en maar 31 procent berlines. Het gemiddelde vermogen draait bij de overgrote meerderheid rond 130 à 140 pk. We mogen dus gerust aannemen dat een benzinehybride met meer dan 220 pk die niet beschikbaar is als break moeite zal hebben om een plaats onder de zon te veroveren. Lexus mikt op ongeveer 410 verkopen in een volledig jaar.
Sportieve stijl
De IS is direct geïnspireerd door het concept LF-CC en maakt indruk met zijn sportieve lijnen. We hebben alleen enig voorbehoud – maar dat is helemaal subjectief – bij het ontwerp van de koplampen met een vreemde golf. Voor de rest heeft de nieuwe IS allures. De nieuwkomer wordt groter en wint 80 mm in de lengte (4.665 mm in totaal), 10 mm in de breedte en 5 mm in de hoogte. Onder dat mooie koetswerk schuilt een architectuur met achterwielaandrijving en een mooie gewichtsverdeling (50/50, voor/achter).
99 gram
Op de Belgische markt wordt alleen de hybrideversie aangeboden. Die wijdt een nieuwe aandrijving in: een 2.5 viercilinder benzinemotor gekoppeld aan een krachtige elektromotor en een continu variabele versnellingsbak. De nikkelmetaalhydridebatterijen liggen in de koffer. Het gecombineerde vermogen bedraagt 223 pk. Dat garandeert een 0 tot 100 km/u in 8,3 seconden en een gemiddeld verbruik van 4,3 l/100 km of een CO2-uitstoot van 99 g/km. Voor de volledigheid vermelden we tot slot de topsnelheid, die met 200 km/u niet zo hoog ligt.
Topzetels
Na dit voorsmaakje is het tijd om in te stappen. We genieten meteen van dit moment. Ten eerste is de sfeer zeer geslaagd, iets tussen luxe en sport. De versie F-Sport smaakt nog beter: de zwarte dakhemel wekt een cocoonsfeer op, terwijl de instrumenten weggeplukt zijn uit de LFA, met een schitterend multifunctioneel scherm en een centrale econometer die kan transformeren in een toerenteller. De zetels zijn uitstekend qua comfort en steun (vooral de F-Sport). Alleen het navigatie- en multimediascherm past niet zo goed bij het geheel.
Luxueuze uitrusting
Net als de andere Lexussen heeft de IS verschillende rijmodi: Eco, Normal, Sport en Sport + (alleen op de F-Sport en met aangepaste ophanging). En dan is er nog een hele reeks uitrusting die je van een auto van deze stand mag verwachten: een waarschuwing voor de dode hoek, waarschuwing voor auto’s achter je (met ingeschakelde achteruitversnelling), een botspreventiesysteem, navigatie met Google Street View, realtimeverkeersinfo, een adaptieve ophanging (F-Sport) en zelfs luidsprekers verborgen achter de boordplank die een rauw geluid verspreiden bij acceleraties. Het volume is trouwens regelbaar.
Absoluut comfort
Wat een plezier om steden en dorpen te doorkruisen in perfecte stilte! Het hybridesysteem van Lexus is nog altijd even krachtig en gebruikt de elektrische energie maximaal zodra de omstandigheden dat toelaten (beperkte snelheid, niet te veel gas geven, …). De IS rijdt helemaal ontspannen, verwent de passagiers door oneffenheden goed te filteren en beloont ze met een perfecte geluiddemping. Iedereen zit op zijn gemak, er is genoeg plaats voorin, achterin en zelfs in de koffer, met 450 liter beschikbaar.
Dynamisch?
Net als alle hybrides van Toyota en Lexus gaan acceleraties gepaard met een brullende mechaniek en een motor die hoog in de toeren blijft hangen. Vervelend in de Toyota’s en de CT 200h, niet onaangenaam met de V6- en V8-motoren in de GS en LS. En op deze IS? De grote viercilinder werkt zeer discreet, blaast harder dan de 1.8 van de CT 200h en kan gekoppeld worden aan een sound actuator die hem zwaar doet klinken.
Kracht nodig? Duw het gaspedaal volledig in, ook de vervelende weerstand aan het einde van de pedaalslag en je zult versteld staan. Geen twijfel mogelijk, dit gaat vooruit! De schakelpaletten achter het stuur hebben weinig belang en een beperkt gebruik.
Je moet geen schrik hebben van de achterwielaandrijving: de IS heeft het geruststellende onderstuur van een voorwielaandrijver, met een achtertrein die in de pas loopt. Bij een sportieve rijstijl betreuren we de niet zo snedige voortrein. De adaptieve ophanging van de F-Sport lijkt geen echte noodzaak. Een blik op het verbruik na een gemengd parcours afgelegd met bescheiden snelheden toont een gemiddelde van 5,2 l/100 km.
De prijzen
Lexus blijft trouw aan zijn reputatie en rust de IS rijkelijk uit vanaf het basisniveau, dat 36.990 euro kost. De versie Business Edition (37.500 euro) lijkt het beste compromis. De zeer mooi afgewerkte F-Sport kost 45.840 euro. Voor bedrijven bedraagt de fiscale aftrekbaarheid 90 procent.
Besluit
De IS is grondig veranderd en zijn nieuwe positionering zal tot kleine verkoopvolumes leiden op onze markt. Hem vergelijken met de Duitse tenoren heeft geen enkele zin. Echt jammer, want op het eerste gezicht is hij erg geslaagd en biedt de hybride een uitstekend comfort. Misschien kan een nieuw belastingstelsel voor de ommekeer zorgen?