Modena is het epicentrum van de Italiaanse supercars. Binnen enkele kilometers strijden drie prestigieuze constructeurs in dit felbegeerde segment: Ferrari, Lamborghini en Maserati. Die laatste is misschien minder prestigieus en zeker minder exuberant, maar staat zijn mannetje door de kaart van verfijning te trekken.
Sober en effectief
Tussen Ferrari, het ‘wonderkind’ dat de autosport domineert en kinderen doet dromen, en het excentrieke Lamborghini vinden we het wijze en discrete Maserati. Maar daarom niet minder effectief. Een typisch voorbeeld is de Ghibli: een bovennatuurlijke schoonheid, een wonderbaarlijk ontwerp van de toen 28-jarige Giugiaro. Pure klasse. Op deze sobere elegantie konden de onvermijdelijke concurrenten van toen geen aanspraak maken: de TGV Ferrari Daytona en de exuberante Lamborghini Miura.
Onmisbaar accessoire
De Ghibli is een sobere GT die niet op de muren van kinderkamers prijkt en die zijn rivalen laat strijden om de snelste te zijn. Minder krachtig dus, maar aangenamer in gebruik want zijn doel is niet om indruk te maken achter het stuur maar om te verwennen. Een verschil van formaat dat de Ghibli veel succes opleverde: hij verkocht beter dan de Daytona en Miura.
Leeuwenhart
Onder de motorkap vinden we nochtans alles wat een supercar kenmerkt. Meer bepaald: een sterke V8 afgeleid van de autosport met vier nokkenassen, een cilinderinhoud van 4,7 liter en bijna 330 pk. Acht en geen twaalf cilinders zoals de rivalen dus, met een toerental tot 6.000 tr/min in plaats van 7.500 en 8.000 tr/min bij de concurrenten. Het zijn maar cijfers, maar ze definiëren perfect de filosofie van deze schoonheid: een snelle GT. De Ghibli genoot overigens als enige van de drie van een automaat in optie.
De motor is vrijgevig bij alle toerentallen. Hij huilt niet maar gromt met een opwindende klank. Het model in de video is een zeldzame SS-versie met een geëvolueerde 4.9 V8, met slechts vijf paarden extra.
1966-1973
Ondanks zijn gedateerde architectuur (starre achteras) werd de Ghibli een mooi succes: 1.149 coupés en 128 Spyders werden gebouwd, waarvan 4 SS’en met rechts stuur zoals dit exemplaar.
Vandaag staat de Ghibli in de schaduw van de rivalen uit zijn tijd (voor hoelang nog?). Hij is vier tot vijf keer minder waard, reken op 65.000 tot 100.000 euro voor een mooie coupé, naargelang de staat en de specificaties. Als je het geluk hebt een Spyder te vinden, moet je rekenen op ongeveer het drievoud. Het onderhoud is niet te onderschatten: deze schoonheid is betrouwbaar maar vergt een zorgvuldig en zeer duur onderhoud door een specialist.
Het model dat hier wordt getoond, staat te koop bij het bekende bedrijf Kidston.