Het is misschien niet helemaal onnodig om nog even terug te komen op de wijzigingen voor het behalen van een motorrijbewijs, een nieuwe reglementering dat vanaf 1 mei van kracht is.

De praktische opleiding voor het behalen van dit fameus rijbewijs zal vanaf nu minstens 9 uren lang moeten zijn, waarvan de helft op de openbare weg. Na die 9 uren zijn er twee opties: ofwel het praktisch examen afleggen op een privé terrein, en bij slagen een voorlopig rijbewijs krijgen en alleen verder ervaring opdoen. Daarna, en ten vroegste een maand later, het praktisch examen op de openbare weg. De tweede optie bestaat er in om voor minstens 3 uren extra scholing te gaan, of een minimum van 12 uren in het totaal, en daarna meteen beide praktische proeven af te leggen.

De "starters" et de "anciens"

Voor wie minder dan 24 jaar oud is zal het allemaal wat langzamer gaan. Alle kandidaten moeten eerst verschillende etappes (A1 en A2 rijbewijs) behalen alvorens het A rijbewijs te bekomen, en met alle motoren (zonder beperkingen) de baan op te mogen. Nog even meegeven dat de personen die een B rijbewijs hebben behaald voor 1988 zonder beperkingen met een scooter of een motor de openbare weg op mogen.  

Wie zijn rijbewijs voor de wagen al twee jaar heeft hoeft geen specifiek rijbewijs te halen om met een 125 cc scooter te mogen rijden. Al wie zijn rijbewijs heeft behaald na 1 mei 2011 moet een opleiding volgen van vier uren.

Rechten!

De overheid heeft wel enkele maatregelen getroffen zodat tijdens de transitie enkele "rechten" van kracht blijven. Zo zal het oude "A rijbewijs met beperking van vermogen" (maximum 34 pk en een vermogen/gewicht verhouding van maximum 0,16 kW/kg) gelijkgesteld worden aan de A2 categorie.

Indien u een voorlopig rijbewijs heeft gehaald, met het oog op het oude A rijbewijs met vermogensbeperking, voor 1 mei 2013, en als u ouder bent dan 18 jaar, dan mag u meteen de praktische proeven afleggen voor het A2 rijbewijs (zolang uw voorlopig rijbewijs nog geldig is uiteraard). Mocht dat voorlopig rijbewijs niet langer geldig zijn, dan moet u opnieuw vanaf nul beginnen.

Mocht u het A rijbewijs met vermogensbeperking behaald hebben voor 1 mei 2011, en het nog niet langer dan 2 jaar hebt, dan krijgt u tot 30 april 2014 de tijd om bij uw gemeente het nodige te doen om dit in te ruilen voor een nieuw A rijbewijs.

Indien u het oude A rijbewijs met vermogensbeperking heeft behaald tussen 1 mei 2011 en 1 mei 2013, en het al minstens twee jaar hebt, dan hebt u nog een jaar de tijd om het in te wisselen voor een nieuw A rijbewijs.

Indien u in het bezit was van een voorlopig A rijbewijs voor 1 mei 2013, dan mag u, zolang het rijbewijs geldig is, het praktische rijexamen voor de A categorie afleggen, op voorwaarde dat u minstens 21 lentes oud bent. 

Ter herinnering:

AM rijbewijs: max 50cc en 45 km/u, minimum 16 jaar, minimum 4 uren rijschool waarvan 2 op de openbare weg.

A1 rijbewijs: max 125cc en 11kW en 0,1kW per kg, minimum 18 jaar, 9 uren scholing voor het behalen van een voorlopig rijbewijs (1 jaar geldig). Met 3 uren extra mag u meteen de praktische proeven afleggen. 

A2 rijbewijs: max 35kW en 0,2kW per kg, minimum 20 jaar, 9 uren (4 uren indien een A1 van minstens 2 jaar) scholing voor het behalen van een voorlopig rijbewijs (1 jaar geldig). Met 3 uren extra mag u meteen de praktische proeven afleggen. 

A rijbewijs: onbeperkt vermogen vanaf 35kW, minimum 24 jaar (22 jaar indien u al minstens 2 jaar een A2 rijbewijs hebt). Met 3 uren extra scholing mag u meteen de praktische proeven afleggen.

Dat was het! Klaar voor een test? ... Geen paniek, dat gaan we u echt niet aandoen!