In minder dan tien jaar tijd heeft de McLaren F1 zijn marktwaarde vertienvoudigd. En wellicht is dat niet het einde. De Brit heeft alle troeven om een mythe te worden. Hij werd ontworpen om de beste van de wereld te zijn en maakt zelfs na twintig jaar nog indruk met zijn technologie.
Kenmerken
Zelfs vandaag nog verrassen zijn technische eigenschappen. In tegenstelling tot wat je zou denken, is de McLaren F1 opmerkelijk compact met een lengte onder 4,3 meter, of 40 cm minder dan een Ferrari LaFerrari. Ook zijn zelfdragende structuur in koolstofvezel is licht.
Onder de motorkap vinden we een atmosferische 6.1 V12 van BMW-origine: 627 pk bij 7.400 tr/min is het resultaat op de testbank. Met ongeveer 1.140 kg om mee te slepen, zijn de prestaties uiteraard buitenaards: 380 km/u en 3,4 seconden van 0 tot 100 km/u. En dat zonder elektronische hulpmiddelen.
Ook buitenaardse kosten
Het onderhoud van zo’n meesterwerk geef je uiteraard niet in handen van de eerste de beste garagist. Meestal wordt de auto terug naar de fabriek gestuurd per vliegtuig of boot. Voor een simpel onderhoud staat de McLaren F1 één tot twaalf weken stil. McLaren heeft trouwens twee technici in dienst die gespecialiseerd zijn in het onderhoud van de resterende F1’s.
De prijzen zijn navenant: reken op minstens 6.000 euro voor een klein onderhoud. Een groter onderhoud kost je het dubbele. De prijzen van de onderdelen staan op dezelfde hoogte als de technologie: 8.000 euro voor een koppeling of schijfremmen, 17.000 euro voor een voorruit (!) en meer dan 5.000 euro voor een bandensetje.
Elke vijf jaar moet de motor gereviseerd worden, een zware operatie op financieel vlak. Ook de brandstoftank moet elke vier jaar vervangen worden, een operatie die vaak gecombineerd wordt met andere vervangingen. Naar verluidt kan zo’n interventie tot 120.000 euro kosten.
Wat maakt het uit?
Ondanks de fenomenale onderhoudskosten is de McLaren F1 een goede investering. Hij werk verkocht voor omgerekend 750.000 euro (tussen 1993 en 1998) en zag zijn waarde stijgen tot ongeveer een miljoen euro in 2005. Nadien explodeerde ze tot meer dan tien miljoen euro vandaag. Het exemplaar van Rowan Atkinson (Mr. Bean) bracht zelfs nog iets meer op.
Van de 100 gebouwde exemplaren waren slechts 64 bestemd voor de weg. Tot de klanten behoren celebs zoals Jay Leno (Amerikaanse tv-presentator met een ongelooflijke collectie), modeontwerper Ralph Lauren, Nick Mason (drummer van Pink Floyd), de sultan van Brunei, … Wil jij ook in dat lijstje staan? RM Auctions veilt een McLaren F1 in augustus in Monterey, de Verenigde Staten. Kers op de taart: het is een model met Le Mans-specificaties.