Presentatie

De nieuwe Astra is serieus gegroeid en werd bijna twintig centimeter langer. Dat zie je. Hij oogt wat ronder en meer gedrongen, maar behoudt een zeer dynamische uitstraling. De ontwerpers lieten zich inspireren door de Insignia, gelukkig zonder te vervallen in een simpele kopie. Hoewel de familieband overduidelijk is, zijn de verschillen groot.

Een zeer geslaagde stijl, in ieder geval. Spijtig genoeg brengt die wel de zichtbaarheid naar achteren in het gedrang, zoals we de laatste tijd wel vaker zien. Het uiterlijk van de achterlichten verdient trouwens een pluim. Zoals gewoonlijk voorziet Opel een uitrusting die je doorgaans op veel duurdere modellen vindt.

Motor

Het uitgebreide dieselgamma start met de 1.3 CDTI van Fiat-origine, die ook als basis zal dienen voor de zuinige ecoFlex-versie. Net daarboven vinden we de vertrouwde 1.7 CDTI en een nieuwe 2.0 CDTI, die de 1.9 CDTI vervangt. Wij mochten met de 1.7 CDTI op stap. Deze motor is niet meer van de jongsten, maar legt toch mooie cijfers voor: 125 pk en 280 Nm bij 2.300 toeren. Hij wordt alleen aan een manuele zesbak gekoppeld. Geen automaat dus, maar de manuele bak voldoet helemaal.

Ondanks zijn hogere leeftijd, presteert de 1.7 CDTI goed eens hij de hogere toerentallen bereikt. Onderin heeft hij niet veel in huis en de lange verhoudingen van de versnellingsbak strooien nog wat meer zout in die wonde. In theorie leveren zulke verhoudingen bij een constante snelheid een lager verbruik op, maar in de praktijk geeft de bestuurder juist een extra scheut gas om de auto op gang te trekken, waardoor het verbruik oploopt. Deze Astra weegt trouwens 1,4 ton, dat zet je niet zomaar in beweging. Kortom, we hebben gemengde gevoelens.

Wegligging

In het verleden heeft Opel nooit een sterke reputatie gehad voor zijn wegligging. De Kadetten met achterwielaandrijving gleden als zeep en de voorwielaandrijvers blonken niet uit door een precieze voortrein.
Met de nieuwe Astra zit de constructeur weer helemaal op het goede spoor. Op de limiet wil de vooras nog wel eens rechtdoor gaan, maar dan ben je wellicht al over de wettelijke limieten aan het rijden. Het evenwichtige onderstel laat een vlotte rijstijl toe in bochten zonder de bestuurder onaangenaam te verrassen. Over de remmen zul je ons niet horen klagen: ze zijn zeker op hun taak berekend.

Comfort

Het uitstekende onderstel kan rekenen op een fijn afgeregelde demping, die het koetswerk goed onder controle houdt in bochten. Onze testwagen was uitgerust met de adaptieve ophanging die in drie modi kan worden ingesteld: Tour (comfort), Normaal en Sport. In het laatste geval wjizigen de stuurbekrachtiging en de respons van het gaspedaal.

In het interieur zorgt indirecte verlichting voor een leuke loungesfeer: rustgevend en nooit storend. Van het aantal bedieningsknoppen op onze Cosmos-versie werden we echter duizelig. Het hadden er gerust wat minder mogen zijn.

Ruim is de Astra alleszins, maar de voorzetels met goede zijdelingse steun (in ons geval sportzetels) zitten veel comfortabeler dan de achterbank. Aan bergvakken is er geen gebrek: in de deuren kun je makkelijk een fles van 1,5 liter kwijt.

Budget en uitrusting

Met dieselmotor is de Astra beschikbaar vanaf 17.800 euro, een uitstekend prijskaartje dat door de opties jammer genoeg snel kan oplopen. Tegenover de Duitse collega’s hoeft de Astra zich helemaal niet te schamen. De Astra is beschikbaar in vier afwerkingsniveaus: Essentia, Enjoy, Sport en Cosmo. Hierbij moeten we wel aanstippen dat de basisversie Essentia alleen beschikbaar is met de twee minst krachtige motoren.
Ons gemiddelde verbruik bedroeg 6,8 l/100 km. Een matig resultaat…

Conclusie

De nieuwe Astra is mooi en ruim en stuurt prettig. Hij heeft alle troeven om het te maken in dit fel bevochten segment. Over de prijs is goed nagedacht en de prima uitrusting is zeker een troef. Het enige wat we hem kunnen verwijten, is dat hij er niet in slaagt om weinig te verbruiken. Dat is dezer dagen nochtans een belangrijk criterium.