Sinds 2014 organiseert de federale politie samen met de lokale politiezones een halfjaarlijkse flitsmarathon. 24 uur lang worden er overal flitscontroles gehouden om weggebruikers bewust te maken van de gevaren van overdreven snelheid. “De flitsmarathon moet een mentaliteitswijziging teweegbrengen”, zegt de politie. “Het is niet de bedoeling om quota te halen of om zoveel mogelijk chauffeurs op de bon te slingeren. Het concept “flitsmarathon” gaat hand in hand met preventie”, zegt Koen Ricour van de federale wegpolitie.

24 uur lang

De tiende flitsmarathon begint op woensdag 17 oktober om 6 uur ’s morgens, en loopt welgeteld 24 uur later af, op donderdag 18 oktober. Tijdens de laatste flitsmarathon, op 18 en 19 april, werden iets meer dan 35.000 chauffeurs betrapt op overdreven snelheid.

200 levens per jaar

Volgens cijfers van Vias Institute is 30 procent van de zware ongevallen het gevolg van overdreven of onaangepaste snelheid. “In België kost overdreven snelheid elk jaar dus het leven aan meer dan 200 mensen”, zegt Karin Genoe van Vias. “Toch kunnen kleine verschillen in snelheid een groot verschil maken. Zo resulteert een daling van de gemiddelde snelheid van 1 procent op de wegen al voor een daling van 2 procent in het aantal ongevallen en zelfs 4 procent in het aantal dodelijke ongevallen. Dat zouden 25 doden minder zijn.”