Pierre-Benoit Sepulchre

17 AUG 2022

Opgepast met ‘zomergladheid’!

We leggen je uit wat dit weinig bekende fenomeen precies is.

Het is een zeldzaam fenomeen, maar wel één dat op de wegen kan voorkomen na een lange periode van droogte en warm weer. Zomergladheid is eigenlijk een laagje dat zich op de weg vormt als het bijzonder warm is. De banden van auto's laten bij elke passage microdeeltjes rubber af en die hebben de neiging samen te klonteren en zich te vermengen met roet uit de uitlaat. Gecombineerd met het stof dat zich ophoopt door het uitblijven van regen, vormen deze deeltjes een hydrofobe laag die erg glad wordt als het begint te regenen.

Bij regelmatige regenval hebben al deze deeltjes geen tijd om samen te klonteren, want het water veegt het fijnstof weg. Maar gezien het broeierige weer van de laatste dagen bleef dit natuurlijke reinigingsproces uit.

Wat te doen?

Benoît Godart, woordvoerder van het verkeersveiligheidsinstituut Vias, raadt automobilisten aan hun snelheid te matigen en ervoor te zorgen dat ze hun remafstand vergroten. Hij wijst er ook op dat "we zeer waakzaam moeten zijn op de plaatsen die een risico vormen, te weten daar waar auto's vaak stoppen en opnieuw vertrekken, want daar vallen de deeltjes".


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Advertentie
Advertentie
Advertentie