Deze feestperiode is de ideale gelegenheid om jullie onze beste wensen over te maken voor het nieuwe jaar en heel veel succes toe te wensen bij alle goede voornemens. Het enige wat ik wens is een beetje gezond verstand. Niet voor mezelf, maar voor de grote denkers aan het hoofd van ons landje.

Sneeuw- versus winterband

Ik weet het, het is gemakkelijk om luidop je mening te verkondigen en zeker als je de teugels van de macht zelf niet in handen hebt. En toch, zulke zaken horen correct te verlopen. Als er iemand opstaat als de minister van Mobiliteit Etienne Schouppe om te vertellen dat een winterband slechter de baan houdt dan een gewone band op droog of nat wegdak, dan kriebelt het.

Even de feiten herhalen: de catastrofale weersomstandigheden van de laatste dagen hebben nog maar eens duidelijk gemaakt dat winterbanden onmisbaar zijn. Die bieden immers een betere grip op alle soorten ondergrond wanneer de buitentemperatuur minder dan 7 graden bedraagt.

Toch wil Etienne Schouppe ons laten geloven dat het tegendeel waar is. Hiervoor baseert hij zich op een rapport van het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) dat stelt dat die banden zowel op droog als nat wegdek minder grip zouden bieden. Wellicht verwart onze minister winter- met sneeuwbanden, die je alleen terugvindt in streken waar het geregeld erg veel sneeuwt.

Het is niet voor niets dat landen als Duitsland en Oostenrijk de montage van winterbanden verplichten. Een duidelijker bewijs van een verbeterde veiligheid kun je toch niet vragen. Of winterbanden ook in België, waar het klimaat minder streng is, verplicht moeten worden, is dan weer een andere vraag.

Gezien de winters die we de laatste jaren gekend hebben, is het toch iets om over na te denken. En beter zo snel mogelijk, kwestie van niet meer verrast te worden als de winter onze wegen in een wurggreep houdt. Mocht de minister toch nog twijfels hebben, dan nodigen we hem graag uit om de vergelijking aan den lijve te ondervinden.

Premies om te vervuilen?

Nog een bron van ergernis is de federale premie voor auto’s die weinig CO2 uitstoten. Op het eerste gezicht een goed idee om de verontreiniging in de steden op te lossen. Op één klein detail na: tussen de auto’s die recht hebben op de overheidskorting op de aankoopprijs zitten vooral kleine stadsautootjes met dieselmotor zonder partikelfilter. En was fijn stof net niet erg gevaarlijk voor de longen?

Bovendien worden benzinemotoren naar de achtergrond verdrongen, terwijl die nochtans meer geschikt zijn voor bestuurders die minder dan 15.000 km per jaar afleggen. Resultaat is dat België één van de landen is waar het overgrote deel van het wagenpark op dieselmotoren rijdt. Een fietstochtje door de stad zal je vast en zeker overtuigen…