Clic en Claque, dat zijn de bijnamen van de twee charmante dames die dankzij Suzuki, 4x4 Plus Magazine en jouw favoriete website mogen deelnemen aan de Trophée Roses des Sables. Ze trekken volgende week op avontuur in de woestijn en zijn vastbesloten om een goed figuur te slaan. We houden jullie uiteraard op de hoogte.

De Trophée

De Trophée Roses des Sables is een wedstrijd exclusief voor vrouwen met een avontuurlijke ingesteldheid en fascinatie voor de woestijn. Het is een uniek avontuur dat zich afspeelt in magische plaatsen in het midden van de Maghreb. Of ze nu met een 4x4, buggy, quad of moto rijden, alle teams hebben als doel om de etappe van de dag af te leggen met als enige hulpmiddel een roadbook, een kaart en een kompas. Maar liefst 300 teams staan op 6 oktober aan de start in Ciboure voor een avontuur van 6.000 km dat afgesloten wordt in Ouarzazate, Marokko, op 16 oktober.

Geen snelheidsrace

Het klassement wordt gebaseerd op twee criteria: oriëntatie in de woestijn (het aantal kilometers dat je nodig hebt) en het overwinnen van de duinen. De Trophée bestaat uit meerdere oriëntatieproeven en passages in de duinen. En niet te vergeten een marathonetappe van twee dagen volledig zelfstandig rijden.

Sportief, maar ook humanitair

De rally heeft niet alleen een sportieve kant, want de organisatoren willen ook minderbedeelden helpen. In samenwerking met het Rode Kruis neemt elk team ongeveer tien kilogram voedsel mee naar Frankrijk, bestemd voor alleenstaande vrouwen. In Marokko worden kinderen geholpen in samenwerking met de vereniging Enfant du désert. Elk team voorziet maar liefst 50 kg spullen voor kleine kinderen, onder meer om de hygiëne te verbeteren.

‘Ecologische verantwoorde’ rally

De impact op het milieu beperken is een uitdaging die organisatoren van evenement maar zelden aangaan. Hier is het geen vaag concept om het publiek te sussen, maar een mentaliteit. Het roadbook is gedrukt op gerecycleerd papier, de piloten wordt verzocht om zuinig te rijden, de bivakken worden helemaal gereinigd, het afval wordt gesorteerd en zonnepanelen voorzien scholen en inwoner die niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet van energie.

Claque Team

Zonder grote verwachtingen schreven Valérie (de copilote, 33 jaar) en Gwendoline (de pilote, 40 jaar) zich in voor de wedstrijd om een plekje in de Trophée te veroveren. Ze kennen elkaar al meer dan tien jaar dankzij hun favoriete sport hockey.

“Ik was zeker dat we toch niet zouden winnen, al had ik voor de zekerheid wel de data nagekeken om zeker te zijn dat het te combineren viel met mijn planning”, legt Gwendoline uit. “Ik had nog nooit deelgenomen aan zo’n wedstrijd, we begaven ons op onbekend terrein.” Valérie treedt haar bij: “En toen stonden we plots in de halve finale tegen een ervaren team. Gwen maakte het verschil met de proef op de weg.”
Ze schreven zich onder de naam Clague Team. Gwen verklaart: “We hadden een naam nodig. Valérie is DJ in haar vrijetijd onder het pseudoniem DJ Claque, een klinkende naam. We hebben het niet te ver gezocht. Clic is mijn bijnaam geworden.”

Figurantenrol? Zeker niet

“We zijn absolute beginnelingen”, zegt Valérie. “Ik heb de gelegenheid gehad om de woestijn te doorkruisen in een Jeep Willys, maar dat was met behulp van een gps. Een simpele gps, maar wel een gps. Gelukkig heb ik een opleiding gevolgd om te leren navigeren en heb ik sowieso een goed oriëntatiegevoel. Maar hier gaat het toch om een bijzonder omgeving.”

Voor Gwendoline, die trouwens uitstekend kan rijden, wordt rijden in zand een primeur. “Ik hou van rijden, vooral in de sneeuw. Volgens mijn instructeurs is dat een voordeel. Ik heb de weg leren lezen en eventuele hindernissen leren spotten. Ik heb ook een initiatieles rijden in de woestijn gevolgd, waar ik enkele goede oversteektechnieken geleerd hebt. Ons doel is niet om een bijrol te vervullen.”

We zijn nu op minder dan een week van de start en volgen uiteraard de laatste voorbereidingen. We volgen dit charmante team van nabij!

http://claqueteam.trophee-roses-des-sables.com/