Stevig

De Yeti is relatief compact maar valt toch op. Hij is scherp gelijnd en de dubbele spiegels van de lichten geven hem een opvallende blik. De deuren doen denken aan die van de Roomster. Bij de Yeti heb je niet meteen een wauw-gevoel, maar hij ziet er wel leuk uit.

Voorwielaandrijving of vierwielaandrijving

In onze streken is vierwielaandrijving niet echt noodzakelijk. Met goede winterbanden kom je bijna overal. Daarom zijn de 1,2-liter TSI-benzinemotor en de 2-liter TDI-motor van 110 pk ook beschikbaar met voorwielaandrijving alleen. De eerste motor is helemaal nieuw en drijft ook de nieuwe Polo aan. Hij levert 105 pk en een koppel van 175 Nm, tussen 1.500 en 3.500 omwentelingen per minuut. Het is bovendien de enige motor in het gamma die kan uitgerust worden met de automatische DSG (Direktschaltgetriebe) met zeven verhoudingen. De manuele bak telt zes verhoudingen. Wanneer de 2-liter TDI-motor van 110 pk en 250 Nm enkel de voorwielen aandrijft, wordt hij gekoppeld aan een versnellingsbak met vijf verhoudingen. De vierwielaangedreven versie heeft een versnellingsbak met 6 verhoudingen.
Uiteraard zijn er nog andere motoren beschikbaar, maar enkel in combinatie met vierwielaandrijving en een manuele versnellingsbak met zes verhoudingen. Zo is er de 1,8-liter TSI-benzinemotor van 160 pk en 250 Nm, tussen 1.500 en 4.500 omwentelingen per minuut. De 2,0-liter dieselmotor is in drie vermogensvarianten beschikbaar: 110, 140 en 170 pk.

Haldex

Een Haldex-koppeling verdeelt het vermogen tussen de voor- en achteras. Zij is aan de achteras gemonteerd en wordt elektro-hydraulisch bediend. In normale omstandigheden gaat 96 procent van het vermogen naar de voorwielen, maar naargelang de omstandigheden kan 90 procent van het vermogen naar de achterwielen gestuurd worden.

Offroad-schakelaar

Een ‘offroad’-schakelaar op de middenconsole maakt duidelijk dat deze benaming niet zomaar een marketingstunt is. Bij de activering van het systeem worden de parameters van de elektronische rijhulp anders ingesteld. Zo houdt de wegrijhulp op hellingen de auto langer vast. Als je bovendien op een afdaling de pedalen lost, wordt de snelheid elektronisch afgeremd .

Interieur

Het interieur is niet erg origineel. De afwerking is perfect, maar de serieuze Volkswagen-sfeer staat synoniem voor fantasieloos. Goede punten scoort het infotainmentsysteem met aanraakscherm. Het is praktisch, ergonomisch en werkt intuïtief. De achterbank staat twee centimeter hoger dan de voorstoelen. Je zit erg ruim en bovendien zijn de buitenste zitplaatsen in de lengte verstelbaar. Als het centrale zitje weggenomen wordt, kunnen beide stoelen ook nog eens acht centimeter naar het midden toe verplaatst worden. Met verwijderde achterbank is de bagageruimte maar liefst 1.760 liter groot. Maar zelfs met de stoelen op hun plaats is de bagageruimte nog behoorlijk groot. De Yeti is tenslotte maar 4,2 meter lang.

Drie afwerkingsniveau’s: Track, Ambition en Experience

In de basisuitvoering heeft de Yeti al mistlichten, automatische airco, in de hoogte verstelbare voorstoelen, getinte ruiten, enzomeer. De prijzen zijn correct, maar van braderijprijzen kan je niet spreken. De goedkoopste benzineversie kost 17.990 euro en voor een dieselmotor moet je 3.500 euro meer neertellen.

Op de weg

Tijdens onze kennismaking was het vooral het comfort dat opviel. De demping is wat droog, maar de koetswerkbewegingen worden goed in toom gehouden. Wij reden met de 2-liter TDI-motor. Die is stil en krachtig tegelijk. Toch komt hij wat koppel tekort in de lage toeren. Dat bemoeilijkt het gebruik offroad. In dergelijke omstandigheden verdedigt de Yeti zich behoorlijk, maar komt hij net iets tekort. Wij bestempelen de Yeti dan ook eerder als een ‘terreinwagen’. Een echte offroad ga je beter elders zoeken.