“Ongevallen met een spookrijder maken slechts 0,35 procent uit van alle letselongevallen op de autosnelwegen. Toch zijn ze verantwoordelijk voor 3,5 procent van alle verkeersdoden op de autosnelwegen. De ernst van ongevallen met een spookrijder is dan ook 10 keer groter dan de gemiddelde ernst van alle letselongevallen op een autosnelweg”, zegt Vias Institute.
1 op 3 ongevallen met dodelijke afloop
In de afgelopen 10 jaar vielen er 265 slachtoffers in 123 ongevallen met spookrijders. Bij de slachtoffers waren er 41 doden en 224 gewonden. Dat is ongeveer 1 dode per 3 ongevallen met spookrijders. In 1 op de 5 ongevallen sterft de spookrijder.
Alcohol
In 36 procent van de gevallen was de spookrijder onder invloed van alcohol. Dat is vier keer meer dan bij alle letselongevallen op autosnelwegen samen (9 procent). "Dit is waarschijnlijk nog een onderschatting van de werkelijkheid, want slechts de helft van de spookrijders ondergaat een alcoholtest", zegt Vias.
Senioren? Ja en nee
Bijna 1 spookrijder op de 5 (18 procent) die betrokken raakt bij een ongeval, is ouder dan 65 jaar. Toch zijn senioren slechts betrokken bij 4 procent van alle letselongevallen op autosnelwegen. Spookrijden komt dus relatief gezien veel vaker voor bij senioren dan bij jongeren. Maar in absolute cijfers zitten de meeste spookrijders bij de 25- tot 44-jarigen (58, tegenover 21 voor de bestuurders ouder dan 65 jaar).
Wat moet je doen?
Vias Institute geeft ten slotte deze tips nog mee als je een spookrijder tegenkomt:
- Vertraag en blijf uiterst rechts rijden, ook al moet je daarvoor de pechstrook op. Studies tonen immers aan dat spookrijders zelf de neiging hebben om rechts te rijden (jouw linkerrijstrook dus).
- Knipper eventueel met je lichten wanneer je de spookrijder kruist, maar niet eerder zodat de spookrijder niet in paniek raakt.
- Verwittig zo snel mogelijk de politie.