Pierre-Benoit Sepulchre

16 MEI 2022

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

De startprijs voor deze auto uit de jaren ‘80: € 500!

De Renault Fuego is een vierzits coupé die in 1980 voorgesteld werd op het salon van Genève. Het model moest de Renault 15 en 17 van enkele jaren eerder vervangen. Robert Opron, de vader van de Citroën SM en CX, leidde de ontwikkeling van het project op basis van tekeningen van Michel Jardin.

Een wit exemplaar werd door de voormalige Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu cadeau gedaan aan zijn dochter Zoia, bij haar huwelijk in 1983. Die auto wordt nu verkocht door de Roemeense website Artmark, met een startprijs van amper € 500.

Een tumultueuze geschiedenis

Voor het huwelijk van zijn dochter gaat Ceaușescu op zoek naar een mooi cadeau. Hij zet zijn zinnen op een witte Renault Fuego. De dictator vraagt aan de binnenlandse veiligheidsdienst om de Mercedes van Zoia te verkopen en dan het saldo van de verkoop te gebruiken om een Fuego te bestellen, rechtstreeks bij de fabriek van Renault in Boulogne-Billancourt. Er werd gekozen voor een witte 1.600 cc GTS, met een handgeschakelde versnellingsbak en lichtbruine stoffen bekleding.

Zes jaar later werd het regime van Ceaușescu omvergeworpen en de dictator en zijn vrouw werden kort daarna geëxecuteerd. Alle bezittingen van de familie werden toen door het Openbaar Ministerie in beslag genomen, ook Zoia's Renault. De erfgename moest tot in 1996 wachten om hem terug te krijgen. Ze gebruikte haar Fuego vooral voor trips buiten Boekarest, terwijl ze in de hoofdstad met een Dacia 1310 reed. Zoia Ceaușescu stierf in 2006 aan kanker, na een carrière als wiskundige.

De geschiedenis van het voertuig is niet bekend . De verkoper zegt ook niet meer over de kilometerstand en de algemene staat van de Franse auto.

?

Advertentie
Advertentie
Advertentie