Een laadpaal verbruikt een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit en werkt vaak aan een hoog vermogen om energie om te zetten naar de batterij van je voertuig. Net als elk elektrisch apparaat kan een laadstation het slachtoffer worden van een kortsluiting of defect. Hoewel het risico op brand niet groter is dan bij andere elektrische apparaten, is het toch aanwezig.
Toch is het doorgaans niet verplicht om een specifieke brandverzekering af te sluiten voor je thuislaadpaal. In België is er momenteel geen wettelijke verplichting in deze materie. In bepaalde gevallen kan het echter wel nuttig zijn. Dit zijn enkele aandachtspunten om problemen te voorkomen.
Aangekocht of geleased?
Informeer eerst bij je werkgever naar de eigendomssituatie van de laadpaal. Als de paal is aangekocht, is deze waarschijnlijk niet gedekt door een verzekeringscontract. Als de laadpaal echter wordt gehuurd – vaak inbegrepen in het kader van het leasecontract van je elektrische bedrijfswagen – kan deze gedekt zijn door een specifieke verzekering via de leasingmaatschappij. In dat geval hoef je je geen zorgen te maken.
Uitbreiding van je woningverzekering
In veel gevallen kan je woningverzekering vaste installaties zoals een laadpaal al dekken. Het is echter belangrijk om na te gaan of er specifieke uitsluitingen of beperkingen zijn met betrekking tot elektrische installaties en het risico op brand. Controleer je brandverzekeringscontract en let vooral op de kleine lettertjes.
Specifieke garantie voor de laadpaal
Sommige verzekeraars bieden specifieke uitbreidingen of verzekeringen aan voor laadpalen. Die kunnen risico’s dekken zoals brand, vandalisme of elektrische schade. Als je zelf een verzekering afsluit, zijn de kosten volledig voor jouw rekening, zelfs als de laadpaal door je werkgever werd betaald en geplaatst.
Sommige leveranciers bieden ook verzekeringen aan die specifiek ontwikkeld zijn voor elektrische voertuigen. Deze verzekeringen omvatten vaak automatisch de dekking van laadvoorzieningen.
Brandrisico's voorkomen
Een niet-conforme of slecht uitgevoerde installatie van de laadpaal kan brandrisico’s met zich meebrengen. Het is belangrijk dat de installatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde professional, zodat je voldoet aan de veiligheidsnormen en problemen met je verzekeraar vermijdt bij schadegevallen. Over het algemeen is de laadpaal uitgerust met een eigen beveiligingssysteem dat de rest van je elektrische installatie beschermt als er zich een probleem voordoet. Na de installatie is een keuring door een erkende instantie verplicht voordat je de laadpaal in gebruik neemt.
Contacteer je verzekeraar
In alle gevallen is het verstandig om vooraf contact op te nemen met je verzekeraar om de installatie van de laadpaal te melden en na te gaan of je huidige polis dit type installatie dekt. Indien nodig kan je een uitbreiding van je verzekering overwegen. Voorkomen is beter dan genezen!