Jean-Francois Christiaens

20 JUL 2022

Vergeten concept: Alfa Romeo Zeta 6, het model dat… Zagato gered heeft!

Hoewel de concept nooit een vervolg kreeg in een productiemodel, zorgde het er toch voor dat Zagato opnieuw in de aandacht stond en tot vandaag de dag overleeft!

In de jaren '70 ging er niets goed voor de beroemde carrosseriebouwer Zagato. Bij gebrek aan projecten en orders besloot het Italiaanse designhuis een grote slag te slaan met een concept, de AZ6 Sperimentale, gebaseerd op een Alfa Romeo. De lijnen verleidden al snel het Italiaanse merk, dat in deze concept een interessante afgeleide zag voor zijn nieuwe GTV6. In 1982 bestelt Alfa Romeo een concept bij Zagato... en ook één bij Bertone. Een beetje concurrentie kan nooit kwaad!

Rode cijfers!

Helaas zijn de financiën van het Italiaanse merk ook niet zo best en tekent Alfa Romeo geen enkele productieorder... Niets is verloren voor Zagato, want de telefoon rinkelt snel: veel fabrikanten laten zich verleiden door dit project en willen het Italiaanse bedrijf inhuren!

De telefoon staat niet stil

En dat was nog maar het begin van het goede nieuws, want nieuwe samenwerkingen volgden snel voor het merk: er was Maserati met de Biturbo Spyder en de Karif, daarna Aston Martin met de V8 en tenslotte vele anderen, waaronder Lancia en Nissan. Zelfs Alfa Romeo gaf eindelijk zijn goedkeuring voor een waanzinnig model: de SZ!


Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:

Advertentie
Advertentie
Advertentie