1974, Thailand. De Britse filmregisseur Guy Hamilton en zijn teams zijn volop bezig met de opnames van de negende film uit de James Bond-reeks: The Man with the Golden Gun. Met een budget van 7 miljoen dollar (destijds een enorm bedrag) kon de productie zich best wat fantasietjes veroorloven, met onder meer buitengewone stunts.

Het slotpunt van het spektakel is een nog nooit eerder in de film vertoonde acrobatie in de vorm van een AMC Hornet X die over een waterloop heen een pirouette draait. De krachtige Amerikaan wordt aangedreven door een 5,9 liter grote V8 met 360 pk.

De taak om de auto in de lucht te sturen is de opdracht van stuntman Loren “Bumps” Williard, die nooit eerder met die auto had gereden. Toch slaagde hij erin om in één take van de ene oever naar de andere te springen én daarbij een looping uit te voeren.

Een schans en een computer

Special effects waren toen tot het minimum beperkt. De computers van destijds konden geen pixels reproduceren en dus moesten stunts fysiek worden uitgevoerd. De computers konden echter al wel complexe berekeningen maken en waren dus onmisbaar voor deze op zijn zachtst gezegd spectaculaire sprong.

De productie deed een beroep op Cornell Aeronautical Laboratory om de pirouette tot op de millimeter te regelen. Het gewicht van de auto, de bestuurder en de poppen aan boord, de hoek en de lengte van de schansen en uiteraard rijsnelheid, alle factoren werden meegerekend om de operatie te laten slagen. De stuntman nam plaats in een aangepaste auto met het stuur en de versnellingspook in het midden, zodat op de gewone stoelen poppen konden worden geplaatst die James Bond en Sherif Pepper moesten voorstellen. De stuntman zelf was in het zwart gekleed zodat hij op het scherm niet te zien was.

De magistraal uitgevoerde scène kreeg al snel een legendarische status en is ook vandaag nog een van de meest iconische beelden uit de filmgeschiedenis.