Bij Ferrari springen ze niet lichtzinnig om met restylings. De FF werd grondig herzien toen hij de GTC4Lusso werd. Niet alleen stilistisch, maar ook technisch. Waarom trouwens zo’n moeilijke naam? Gewoon omdat Ferrari nostalgisch terugblikt op zijn oude modellen. De naam “GTC” doet denken aan de GT’s uit de jaren 60 (waaronder de 330 GTC, een van de favoriete modellen van Enzo Ferrari), “4” verwijst naar het aantal plaatsen en aangedreven (en gestuurde) wielen, en “Lusso” verwijst ook naar de grandeur van het verleden, met de 250 GT Lusso, het symbool van luxe en prestaties.
Atypische klanten
Zijn Ferrari’s met V12 en vier plaatsen auto’s voor oudere mensen? Nee, volgens het merk is zelfs het tegendeel waar: GTC4Lusso-klanten (en FF-klanten daarvoor) zijn jonger dan die van de andere modellen. Volgens de constructeur is de GTC4Lusso vaak het hoofdvoertuig en legt hij dus jaarlijks aanzienlijk meer kilometers af dan andere modellen uit het gamma.
Motor
Merkliefhebbers zijn verknocht aan de atmosferische V12. Ferrari wil dat voor GT’s met de motor voorin niet veranderen. Zowel de F12 als de GTC4Lusso zullen die motor in de toekomst dus houden. In vergelijking met de FF is de motor van de GTC4Lusso nog levendiger en benadert hij dus – met een kleine marge – die van de F12.
De 6,3 liter grote motor produceert 690 pk bij 8.000 tpm en een koppel van 697 Nm bij 5.750 tpm. Hoewel dat laatste doet vermoeden dat het om een motor gaat die zijn koppel laat vrijgeeft, verzekert Ferrari dat 80% ervan al bij 1.750 tpm beschikbaar is. De klank van de uitlaat beantwoordt perfect aan het idee van “Ferrarimuziek”.
Vierwielaandrijving en vierwielsturing
Ferrari wil de controle over de auto en de veiligheid te allen tijde garanderen. De GTC4Lusso is bedoeld voor grote internationale ritten en hij krijgt van Ferrari vierwielaandrijving via twee versnellingsbakken (waarvan een achteraan) en vierwielsturing. Het volledige systeem is bijzonder licht.
Stijl
De stilistische evoluties zijn bijzonder uitgesproken en bevinden zich vooral achteraan: de GTC4Lusso neemt de vier ronde lichten over van heel wat modellen (te beginnen bij de Daytona). De zijdelingse luchtinlaten verwijzen eveneens nostalgisch naar de 330 GTC. Ten slotte is er het steiler aflopende dak, dat echter geen invloed heeft op de interieurruimte. De GTC4Lusso is 4,92 meter lang en 1,98 meter breed.
Aan boord
Wanneer we op de comfortabele bestuurderszetel plaatsnemen, valt meteen de toegang op: instappen in deze Ferrari verloopt perfect natuurlijk, doordat de zetel automatisch achteruitschuift, de deuren wijd openen en de hogere positie van diezelfde zetel.
De afwerking is vlekkeloos, met overal kwaliteitsleder. De nostalgische touches worden gevormd door de metalen inlegplaatjes, maar de moderniteit is er dankzij het nieuwe multimediasysteem met aanraakscherm. Het 10-duimsscherm krijgt een tweede, kleinere scherm voor de passagier. Het doel? De sfeer die rond de Ferrari-beleving hangt aanbieden aan de vier passagiers.
Het klinkt zeer “marketing”, maar we moeten toegeven dat de sfeer aan boord anders is dan aan boord van eender welke andere auto, hoe sportief ook. Het andere goede nieuws is dat er effectief plaats is voor twee volwassenen achteraan. Getest door de 1,88 meter van ondergetekende. De koffer kan een mooie set reistassen opbergen. De versnellingsbak vormt enigszins een obstakel, maar wie regelmatig naar de meubelwinkel gaat, zal blij zijn te horen dat de achterbank neergeklapt kan worden. Jazeker, het gaat nog steeds om een Ferrari!
Prijs
Ferrari vraagt ongeveer € 4.000 meer vergeleken met de FF. Dat is verwaarloosbaar als je naar de vanafprijs kijkt: € 268.414! Dat is de prijs die je betaalt om met je gezin te genieten van een van de laatste atmosferische V12-motoren op de markt, die bovendien het logo van het beroemdste merk ter wereld draagt.