Waterstof
Met zijn recente lancering van de Mirai toonde Toyota nog een keer dat het op vlak van op waterstof aangedreven wagens enkele straatlengtes voor heeft op de Europese concurrenten. Op het Salon van Tokyo benadrukte Toyota dat nog een keer door de FCV Plus voor te stellen: een concept van een toekomstige stadswagen met aandrijving op basis van waterstof en met een connectiviteit waar elke 20-jarige FOMO van droomt.
Lexus, het premium merk van Toyota, deed ook zijn duit in het zakje door de LF-FC te lanceren. Dat is een knappe vormgegeven conceptwagen met aandrijving op basis van waterstof die zijn krachten naar de vier wielen stuurt.
Bij Honda hadden ze hun antwoord op de Mirai al klaar in de vorm van de tweede generatie Clarity: die is krachtiger, zuiniger én eleganter.
En in Europa… daar wachten we nog steeds op de juiste infrastructuur om deze wagens te kunnen verwelkomen.
Autonoom rijden en elektrische aandrijving
Dit staat momenteel in het middenpunt van de belangstelling: wagens die zelfstandig rijden, die je van de taak van het besturen ontheffen en je toelaten om je volledig te ontspannen in je stoel. Dit type wagens is talrijker dan ooit.
Bij Nissan geloven ze sterk in dit concept, getuige de Teatro For Dayz, een conceptwagen die zich richt naar de Japanse jongeren die momenteel geen interesse hebben in een wagen. Deze Nissan rijdt helemaal autonoom, maar blijft ten alle tijde verbonden en geeft je de mogelijkheid om je interieur aan te passen naar je gemoedstoestand. Verder zagen we op de stand van Nissan ook de IDS Concept, een wagen die volledig zelfstandig rijdt en elektrisch wordt aangedreven en die je mits een simpele ‘klik’ opnieuw kunt overnemen.
Het belang dat door de constructeurs wordt gehecht aan de mogelijkheid van zelfstandig rijden, is niet gering, maar toch speelt het karakter van de fabrikant zelf in heel dat proces een belangrijke rol. Subaru bijvoorbeeld toonde de Viziv Concept: die herneemt de karakteristieke elementen van Subaru (boxermotor en vierwielaandrijving) maar voegt daar autonoom rijden aan toe.
Bij Mitsubishi zagen we de opvolger van de ASX, de eX. Ook deze conceptwagen had de mogelijkheid om op z’n eentje te rijden, maar voegde daar nog elektrische aandrijving voor beide aandrijfassen aan toe. Dat geeft je steevast de juiste aandrijving onder alle omstandigheden.
Bij Mercedes ten slotte, zagen we ook een autonoom rijdende wagen: de Vision Tokyo. Die is afgeleid van een conceptwagen die we al eerder zagen, maar in Japan ging de Duitse fabrikant op vlak van connectiviteit nog een stapje verder.
Sportieve jongens
Eindelijk! Afgaande op bovenstaande twee onderdelen zou je stilaan beginnen denken dat de toekomst enkel gemaakt wordt voor bestuurders die niet meer met de wagen willen rijden. Maar niets is minder waar. De Japanners hebben ook begrepen dat de passie voor het rijden nog steeds springlevend is. Het bewijs daarvan mochten we bij alle constructeurs terugvinden.
Bij Mazda werd er maar een concept getoond, maar wat voor een! Hij is niet elektrisch aangedreven en rijdt ook niet vanzelf en heeft ook geen aandrijving op basis van waterstof… Maar de Vision RX Concept is een straf eerbetoon aan de vorige sportieve Mazda’s met wankelmotor. Voor ons is deze RX voldoende om te durven stellen dat er allicht in 2017 een nieuw model aan deze klasse wordt toegevoegd!
Ook bij Toyota was er plaats voor de sportievelingen. De S-FR is een kleine sportwagen met de motor vooraan en de aandrijving op de achterwielen. We hopen van ganser harte dat hij in productie gaat en met een scherp prijskaartje de oversteek naar Europa maakt! In een volledig ander genre wist de Toyota Kikai hoge ogen te gooien. Hij is opgebouwd rond het feit dat een wagen nog steeds een combinatie is van knappe technische onderdelen die ook in hun meest esthetische vorm een keer in de aandacht mogen staan.
Bij Nissan stond het Nismo-gamma centraal. Het paradepaardje van die bloedlijn is de 2020 Vision Gran Turismo. Een conceptwagen die speciaal voor het bekende PlayStation spel werd ontwikkeld, maar waarvan we bepaalde elementen zeker hopen terug te zien in de toekomstige GT-R. Nog meer sportief bloed zagen we op de stand van Subaru. De fabrikant stelde een speciale versie van de WRX STI voor die enkel voor de Japanse markt wordt gebouwd. Daarnaast keken we ook onze ogen uit op het concept van de toekomstige Impreza. Dynamisch én sexy.
En eindigen doen we in schoonheid. Op de Honda-stand stonden we stilletjes weg te dromen bij de Honda NSX. Een Japanse supercar die eindelijk in zijn technische kaarten liet kijken. Hij is gebouwd om het vuur aan de schenen te leggen van Porsches, Jaguars en consorten. Hij heeft een hybride aandrijving, maar met z’n 550 pk zal rijplezier een centrale rol blijven spelen.