Op dit moment wordt er een schaalmodel van het toestel getest aan het Massachussets Institute of Technology (MIT). De productie op grote(re) schaal zal helaas nog iets langer op zich laten wachten: dat zal nog zo’n 8 jaar duren, gokt het bedrijf. Maar hé, dat betekent dat je in 2024 al zo’n TF-X in je garage kan hebben staan!

Praktisch

Opstijgen doet het ding verticaal, dankzij z’n twee elektrische motoren. Eens voldoende hoog in de lucht klappen de vleugels uit en heb je een 300 pk motor ter beschikking, die je tot 322 km/u snel doet vliegen over een totale afstand van 800 kilometer ver. De batterij die de elektrische motoren aandrijft, wordt gedeeltelijk opgeladen door de motor, doch kan ook gewoon via een oplader in het stopcontact.

De TF-X zal plaats bieden aan vier passagiers en zal semi-autonoom functioneren: je dient enkel een adres in te typen en de ingebouwde navigatie doet de rest. Het toestel zal ook automatisch ander luchtverkeer, slecht weer en verboden luchtruimen ontwijken. Bij het landen kan je als bestuurder op elk moment de landingsplaats afkeuren, als die niet veilig genoeg blijkt, bijvoorbeeld.

Kopen?

Ben je geïnteresseerd om met zo’n vliegende TF-X door de lucht te scheuren? Dan volstaan slechts 5 uren om met het toestel te leren vliegen, belooft Carl Dietrich, CEO van Terrafugia. Een pilootbrevet én een klassiek rijbewijs blijven hoe dan ook nodig.

En een smak geld! De verwachte kostprijs bedraagt 261.000 dollar, omgerekend zo’n 236.350 euro. Een hebbeding voor de happy few dus? Ondanks dit prototype nog lang niet in productie is, kreeg Terrafugia intussen al 100 bestellingen binnen, goed voor een totale waarde van 20 miljoen euro! De regulerende instanties kunnen zich alvast het hoofd beginnen breken over wetten en regels om met dit soort voertuigen overweg te gaan.