Een caravan of mobilhome – nieuw of tweedehands - is een grote investering. Niet alleen betaal je de aankoopprijs, maar ook zaken zoals verkeersbelasting, onderhoud, technische controles, brandstof, de kosten voor stalling en overnachting en ten slotte de verzekeringen.

Je droomvoertuig gevonden, maar is je spaargeld niet toereikend om het te financieren? Of wil je je centen bewaren voor een andere uitgave? Er zijn genoeg manieren om je droom op wielen waar te maken. We maken een onderscheid tussen het autokrediet, de persoonlijke lening, en de koop op afbetaling.

Autokrediet

Een autokrediet lijkt de meest voor de hand liggende optie bij de aanschaf van een mobilhome of caravan. Bij een autokrediet of autolening leen je (een deel van) het aankoopbedrag bij een financiële instelling en betaal je het terug over de afgesproken looptijd. Je moet daarbij een aankoopbewijs of factuur laten zien. Doordat het voertuig voorwerp van garantie is (en de bank beslag mag leggen op het voertuig als je de lening niet kunt terugbetalen), zijn de rentetarieven bij een autokrediet vaak voordelig. Bij veel banken kun je tot 120% van het aankoopbedrag lenen.

Bekijk goed of je een klassieke autolening kunt afsluiten voor je mobilhome of caravan. Sommige banken beschouwen een mobilhome of caravan niet als reguliere wagen en hebben andere voorwaarden voor dit type voertuig. Dat kan in je voordeel werken. Sommige financiële instellingen bieden namelijk extra lage rentevoeten voor mobilhomes en caravans. Dat komt door het verschil in de waardevermindering van auto’s tegenover mobilhomes. Waar de waarde van een auto normaal flink daalt na een aantal jaar, wordt die bij een mobilhome of caravan (als hij goed wordt onderhouden) veel beter in stand gehouden. Dat maakt het een betere investering, met een lagere rente als gevolg. Toch bieden niet alle banken dergelijke lening aan, dus kijk goed welke voorwaarden van toepassing zijn en welke lening voor jou het meest voordelig uitpakt.

Persoonlijke lening

Als je een tweedehands voertuig wilt aanschaffen, je geen voertuiglening kunt afsluiten voor je mobilhome bij de bank van je keuze, of de voorwaarden van de concessiehouder het simpelweg niet toelaten, dan biedt de persoonlijke lening een uitkomst. Net als bij de voertuiglening spreek je met de bank een bedrag en looptijd af voor de lening. De rentevoet ligt vast voor de volledige looptijd. Je hoeft bij een persoonlijke lening meestal geen factuur of aankoopbewijs te overhandigen. Het nadeel bij deze vorm van financiering? De rentetarieven liggen vaak hoger dan bij een klassieke autolening, omdat je mobilhome of caravan niet als garantie wordt gezien.

Ook hier geldt weer: verdiep je goed in de voorwaarden en tarieven van de banken. Waar het bijvoorbeeld bij sommige banken wel mogelijk is een tweedehands mobilhome of caravan met een reguliere autolening te financieren, moet je bij andere banken een persoonlijke lening afsluiten.

Koop op afbetaling

Tenslotte kun je bij de meeste verkopers of concessiehouders een lening afsluiten voor je mobilhome of caravan. Dit is in feite een koop op afbetaling: je betaalt de aankoopprijs in termijnen terug, net als bij een lening. De rentevoeten kunnen bij een koop op afbetaling sterk verschillen, dus vergelijk de voorwaarden goed voordat je dergelijke lening afsluit. Ook vereist een verkoop op afbetaling soms een voorschot op je aankoop.

Vergelijk voor je vertrekt!

Het is duidelijk: voor je je stukje vrijheid op wielen koopt, zet dan eerst duidelijk op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn van iedere financieringsmogelijkheid, en bekijk wat het beste is voor jouw situatie. Zo vereist een kleine tweedehands caravan een heel andere financiering dan een gloednieuwe, luxueuze mobilhome. Heb je alle opties tegen elkaar afgewogen? Geniet dan van je nieuwe vrijheid op wielen!

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Vroom.be