Het is overduidelijk dat we de manieren om goedkoper te tanken niet erg goed kennen. Cosumentenwebsite TopCompare becijferde dat we in België elk jaar ongeveer 100 miljoen euro aan voordelen laten liggen, simpelweg omdat we ze niet kennen.

Toch kan je een aardige slok op de borrel besparen: van 8 tot 56 euro per jaar afhankelijk van de brandstof, het soort kaart en het aantal gereden kilometers. Gemiddeld kan je als particulier daardoor 34 euro besparen als je een tankkaart neemt of een getrouwheidsprogramma volgt, aldus TopCompare.

1. Neem een tankkaart

Ook als particulier kan je een tankkaart nemen. Op het einde van de maand krijg je dan een factuur met een overzicht van al je tankbeurten. Afhankelijk van de tankbeurt krijg je een extra korting van 0,005 tot 0,02 euro per liter. TopCompare lijst de VAB-tankkaart (geldig bij Esso en Q8) op als voordeligste tankkaart, maar alleen wanneer je VAB-lid bent. Anders is de tankkaart van Avia de voordeligste (die ook geldig is bij Power- en Octa+-stations).

2. Teken in op een getrouwheidsprogramma

Met een getrouwheidsprogramma betaal je niet direct voordeliger aan de pomp, maar spaar je punten per liter die je tankt. Die punten kan je dan inwisselen voor cash geld of kortingen bij commerciële partners van het programma. Elke tankbeurt moet je dan wel registreren op je getrouwheidskaart. TopCompare noemt de getrouwheidsprogramma’s van Total en Delhaize Plus op, die evenveel besparen maar andere voordelen bieden.

3. Neem een kredietkaart

Wil je op deze manier besparen aan de pomp, dan is er maar één kredietkaart beschikbaar: de Beobank Q8 World MasterCard. Tank je alleen bij Q8, dan bespaar je de eerste drie maanden 4% op een tankbeurt, daarna 2%. De jaarlijkse bijdrage bedraagt 5 euro, en je hebt geen zichtrekening nodig bij de bank, aldus TopCompare.

Een volledig overzicht van alle mogelijkheden vind je op de website van TopCompare.