Zo’n drie jaar geleden meende één Belg op vijf (20 procent) dat een zelfrijdende auto geen ongeluk zou kunnen vermijden. Vandaag is dat aandeel gegroeid tot bijna 30 procent. Een nog meer verrassend cijfer: vier Belgen op vijf en zelfs de helft van de Walen is er van overtuigd dat er helemaal nooit zelfrijdende auto’s zullen komen. Wat is de reden voor dit wantrouwen? Volgens het instituut ligt dat aan het feit dat ongevallen met dit soort wagens sterk worden uitvergroot in de media.
Paradoxaal genoeg mag de Belg dan niet geloven in de zelfrijdende auto, maar hoopt hij toch dat die er wel ooit komt. In 2017 gaf 42 procent van de ondervraagden aan liever zelf het stuur in handen te houden eerder dan het aan de computer over te laten. Vandaag is dat nog maar 28 procent.
VIAS wil proberen om het imago van de zelfrijdende auto weer op te poetsen via een reeks informatiecampagnes. Volgens het instituut is het grootste voordeel van autonome voertuigen net dat ze de verkeersveiligheid vergroten en dus de kans op ongevalvrije wegen versterken.