Vroom

10 MRT 2017

Aankoop vs leasing van een wagen: voor‑ en nadelen

Ben je van plan om binnenkort van wagen te wisselen, maar twijfel je tussen de aankoop en leasing van een nieuwe wagen? Als zelfstandige of KMO is leasing een toegankelijke formule door de fiscale voordelen. Maar ook voor consumenten bestaan er meer en meer private leaseformules. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van beide opties.  

Leasen van een wagen

Er bestaan 2 verschillende types van leasing: financiële en operationele.

De financiële leasing laat je toe om een wagen na een voorafbepaalde termijn te kopen aan een interessante prijs. De leaseperiode bedraagt normaal gezien tussen de 2 en 6 jaar. Weet wel dat het vaste maandelijkse bedrag dat je betaalt geen bijkomende voordelen of dienstverlening inhoudt (verzekeringen, belastingen, etc.), waardoor je die kosten nog moet bijrekenen.

Voordelen van financiële leasing:

-          De restwaarde van de wagen zal eerder klein zijn, wat je toelaat om deze aan een interessante prijs over te kopen.

-          Geen BTW te betalen op de restwaarde van de auto.

 

Nadelen van financiële leasing:

-          Je zal zelf de noodzakelijke verzekeringen moeten afsluiten, belastingen betalen en andere dienstverlening moeten bijbetalen (bijv. onderhoud, pechverhelping). Dit maakt dat u natuurlijk zelf meer tijd moet steken in de administratie.

-          Doordat bijhorende diensten niet inbegrepen zijn in de maandelijkse leasingkost, kunnen kosten erg variëren van jaar tot jaar. 

-          Tussentijds openbreken van het contract kost extra geld.

 

De operationele leasing is de populairste vorm van leasing. Deze laat je toe om gebruik te maken van de wagen voor een bepaalde termijn, waarbij alle administratie en bijhorende dienstverlening (onderhoud, winterbanden, tankkaart, etc.) ingebrepen zijn in de huurprijs. Je krijgt soms ook een optie om de auto op het einde van het contract over te kopen, maar dat is niet verplicht. Het gaat hier vooral om een “all-in” formule: je betaalt een maandelijks vast bedrag die de huurprijs, verzekeringskosten, belasting op inverkeersstelling, wegenbelasting, onderhoudskosten en soms nog bijkomende diensten omvat. Het is daarom een formule die veel gebruikt wordt voor mensen die veel kilometers rijden (meer dan 30.000 per jaar). Het bedrag dat je maandelijks moet afbetalen is vooral afhankelijk van het aantal bijkomende diensten dat je neemt en de looptijd van het contract, dat meestal tussen de 3 en 4 jaar varieert.                                

Voordelen van operationele leasing :

-          Volledige controle over jouw budget met een vast maandelijks bedrag, ook voor de diensten, waardoor je dus niet voor verassingen komt te staan.

-          Je hoeft jou geen zorgen te maken over het administratief beheer van de wagen, al de bijkomende contracten zijn inbegrepen in de prijs.

-          Je hoeft jou geen zorgen te maken over de verkoop van de wagen na de verjaring van het contract (net zoals bij de financiële leasing), noch over de restwaarde als je niet van plan bent de auto over te kopen. Het economisch risico ligt bij de leasingmaatschappij.

Nadelen van operationele leasing :

-          Als je weinig kilometers rijdt, haal je niet alles uit de “all-in prijs” die je betaalt, en betaal je dus teveel.

-          De wagen moet aan het einde van het contract in goede staat zijn. Enige vorm van schade zal je waarschijnlijk aangerekend worden.

-          Als je meer kilometers rijdt dan vooraf werd bepaald, dan kunnen hiervoor ook kosten worden aangerekend.

-          Tussentijds openbreken van het contract kost extra geld.

 

Aankoop van een wagen

De aankoop van een nieuwe wagen kan al een aardige duit kosten. Als je liever voor een tweedehandswagen opteert, dan dien je ook met mogelijk hogere verbruikskosten (onderhoud en herstellingen, benzine, verzekering en belastingen) rekening te houden.

Voordelen aankoop van een wagen:

-          Je bent de eigenaar van de wagen en kan deze gebruiken zoals het jou best past.

-          Je kan het model en opties zelf kiezen (rekening houdend met jouw budget).

-          Je kan de verkoop van jouw wagen zelf regelen en zo zelf een goede prijs onderhandelen.

Nadelen aankoop van een wagen:

-          Je moet het volledig bedrag van de wagen onmiddelijk betalen (via eigen middelen of een lening).

-          De bijkomende kosten kunnen elke maand variëren, wat lastig kan zijn aangezien je deze uit eigen zak zal moeten betalen (belasting op inverkeerstelling en verkeersbelasting, verzekering, onderhouds- en verbruikskosten).

-          Als je een nieuwe wagen koopt, dan daalt deze snel in waarde. Aangezien jij de eigenaar bent, draag jij hier het risico van.

-          Als jouw wagen beschadigd raakt, of zelfs perte totale is, dan ben je een groot deel van jouw investering kwijt als je geen goede verzekering hebt genomen.

-          Een tweedehandswagen kan ook gebreken hebben die op het eerste zicht niet zichtbaar zijn.  

Informeer je zo goed mogelijk over de verschillende opties vooraleer je een nieuwe wagen koopt. Het is van belangrijk om een formule te kiezen die zo goed mogelijk bij jouw behoeften en budget aansluit.   

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie