Op dit moment gaat de groeiende verkoop van elektrische wagens in Europa nog hand in hand met financiële stimulansen van de diverse overheden. Door de nog erg hoge aanschafprijzen van deze modellen zou het grootste deel van de huishoudens zonder deze steun nog steeds kiezen voor traditionele nieuwe auto's. Maar de situatie is verre van uniform in Europa, want elk land pakt het op zijn eigen manier aan.

Duitsland

In Duitsland heeft de federale overheid besloten om een einde te maken aan de subsidies die aan particulieren werden verleend voor de aanschaf van een elektrische wagen. Die bedroegen tot 6.750 euro voor een nieuwe auto en tot 4.500 euro voor een tweedehands elektrische wagen. De milieubonus voor EV's blijft, maar die wordt betaald door de constructeurs en is dus al afgetrokken van de aankoopprijs. De verkoop van elektrische modellen vertegenwoordigt vandaag een marktaandeel van 18% van de totale autoverkoop in Duitsland, maar deze maatregel dreigt een rem te zetten op de elektrificatie van het Duitse wagenpark.

Frankrijk

In Frankrijk wordt een ecobonus toegekend op de aanschaf (of de leasing) van een nieuwe elektrische wagen. Die loopt op tot 5.000 euro of zelfs tot 7.000 euro voor huishoudens met een laag inkomen. Het model in kwestie mag niet meer dan 2,4 ton wegen, terwijl de prijs onder de 47.000 euro moet blijven. Bovendien is deze bonus nu ook afhankelijk van een milieuscore die rekening houdt met de koolstofvoetafdruk van de productie van de verschillende materialen die in de auto worden gebruikt. Dit moet in Frankrijk geproduceerde elektrische wagens stimuleren.

België

In België doet elk gewest, zoals gewoonlijk, zijn eigen ding. Terwijl Wallonië heeft gestemd voor een hervorming van de wegenbelasting die een groot deel van de elektrische wagens benadeelt door hun gewicht, geeft Vlaanderen vanaf januari 2024 particulieren een aanschafpremie van 5.000 euro voor een nieuwe elektrische auto (of 3.000 euro voor een tweedehands exemplaar). De Brusselaars hebben daarentegen geen recht op steun, aangezien de PS-Groene regering voorstander is van "de financiering en de promotie van zachte mobiliteit en openbaar vervoer", ten nadele van huishoudens en beroepen die niet zonder een auto kunnen, met bovendien een erbarmelijke staat van het MIVB-netwerk.

Nederland

Tenslotte genieten particulieren in Nederland van een aanschafpremie van 3.350 euro voor een nieuwe elektrische wagen en 2.000 euro voor een tweedehands EV. Bedrijven en ngo's kunnen tot 5.000 euro per exemplaar krijgen. Nog tot eind dit jaar geldt er geen wegenbelasting of BPM voor deze modellen. Maar die situatie zou in januari moeten veranderen.

?