Na enkele van de meest iconische Lancia’s aan de tand te hebben gevoeld, blijft Vroom in Italiaanse sferen. Dankzij Stellantis en de Club Quadrifoglio Belgio kregen we namelijk de kans om achter het stuur te kruipen van enkele beroemde Alfa Romeo’s. We beginnen met een misschien wel ondergewaardeerde sportberline uit de jaren ‘80: de Alfa Romeo 75, de Italiaanse rivaal van de iconische BMW 3 Reeks E30!
De Alfa Romeo 75 verscheen in 1985 op het toneel om de toenmalige Giulietta te vervangen, al werden er heel wat onderdelen overgenomen van het oudere model. Wat wél volledig nieuw was, was het design: met zijn lage neus, zijn kaarsrechte lijnen en zijn hoge kont omarmde de 75 de wigvorm die eerder gepopulariseerd werd door supercars als de Lamborghini Countach. Hij stond boven de Alfa Romeo 33 in het gamma, de braver gelijnde opvolger van de Alfasud.
Hij vormde ook het Italiaanse antwoord op de BMW 3 Reeks E30, die drie jaar eerder werd gelanceerd. Of de Duitsers bang moesten worden? Niet bepaald. In totaal zijn er zo’n 386.767 Alfa 75’s gebouwd, tegenover… meer dan 2,4 miljoen E30’s. Toch zou de Italiaan een interessant alternatief kunnen vormen voor wie een onverprutste E30 te duur vindt geworden. Is hij dan ook even leuk om mee te rijden? Dat zoeken we vandaag uit!



Twin Spark Limited Edition in topstaat
Toegegeven, zo’n mooi exemplaar als deze 2.0 TS zal je niet snel tegenkomen. Dit exemplaar, nummer 2222 van de in totaal 3500 exemplaren van de ‘Limited Edition’ met deze motor, is namelijk nog in handen van de eerste eigenaar! En het is duidelijk dat het beestje goed verzorgd wordt, want op een gebarsten koplamp na is deze 75 door een ringetje te halen!
Bij het instappen vallen een paar dingen meteen op: de Alfa 75 heeft een sober interieur met enkele bijzondere elementen, zoals de handrem in de vorm van een handvat en de raamschakelaars op het plafond, en er is… geen telescopisch instelbaar stuur. Dat is niet zo bijzonder op een model van deze leeftijd, maar het betekent wel dat langere mensen met het stuur tegen de benen zitten. Niet de ideale manier om kennis te maken met een klassieker.
Dat gezegd zijnde, hadden we niet meteen het gevoel met een ‘oude’ auto onderweg te zijn! De eigenaar waarschuwde ons nog voor de transaxle versnellingsbak, waarbij de transmissie en koppeling op de achteras zitten. Dat zorgt voor een ideale gewichtsverdeling, maar ook voor een schakelpook die niet altijd even vlot zijn doel vindt. Daar hebben we echter niets van gemerkt: de vijfbak schakelt soepel en trefzeker, en zodra je gewend bent aan het gevoelige gaspedaal, kom je vlot mee met het verkeer.



Van de 1.6 tot de 3.0 V6 QV
Over het gaspedaal gesproken: deze Alfa Romeo 75 heeft de 2.0 ‘Twin Spark’ motor onder de kap, met dus twee bougies per cilinder. Een technologie die debuteerde met de 75 en bedoeld was om een groter deel van het brandstofmengsel te verbranden. Met zijn 148 pk is deze 2.0 TS zowat de middenmoot van het gamma, met als basismotoren de 1.6 (110 pk) en 1.8 (120 pk), en hogerop in het gamma de 1.8 Turbo (155 tot 165 pk) en de 2.5 en 3.0 V6 (respectievelijk 156 en tot 192 pk). Er waren zelfs een paar dieselmotoren verkrijgbaar! Om maar te zeggen dat de Alfa Romeo 75 niet moest onderdoen voor de Duitsers op vlak van motorisaties.
Het relatief moderne gevoel bleef aanhouden tijdens onze rit over de Waalse binnenwegen. De ophanging van de 75 is soepel genoeg voor ons Belgisch asfalt, maar houdt de koets goed onder controle, en er zijn geen overmatige rammeltjes of kraakjes (op het koppelingspedaal na, wat typisch schijnt te zijn). De tweeliter viercilinder reageert scherp op het gas, maar mist wat ‘punch’ hogerop in de toeren. Voor meer sensaties zal je moeten kijken voor een Turbo of een V6.



Hoeveel kost de Alfa Romeo 75 vandaag?
Voor die modellen is het echter iets langer doorsparen dan voor de atmosferische viercilinders. De Alfa Romeo 75 is om te beginnen al amper te vinden in België, dus voor meer keuze moet je uitwijken naar de buurlanden of naar Italië, waar het aanbod wel nog relatief ruim is. De prijzen vallen in ieder geval nog mee: voor een niet erg bijzonder uitgeruste 1.6 betaal je slechts 5.000 euro, de 1.8 is vanaf zo’n 7.000 euro te vinden (en is verkrijgbaar in enkele interessante reeksen, zoals de 75 Indy). Een mooie Alfa 75 2.0 Twin Spark kost vanaf 10.000 euro. De 1.8 Turbo is te vinden vanaf zo’n 15.000 tot 20.000 euro, terwijl een mooie 3.0 V6 minstens 25.000 euro kost.
De begeerlijkste van allemaal? De Alfa Romeo 75 Turbo Evoluzione, het homologatiemodel van de Group A-racewagen, met zijn opvallende bodykit en een oplage van slechts 500 exemplaren. Het prijskaartje? 50.000 tot 75.000 euro! Een smak geld… tot als je beseft dat een ‘gewone’ BMW E30 M3 pas begint bij die prijs! De Alfa Romeo 75 is dus een betaalbare manier om te genieten van Italiaanse passie, design uit de ‘eighties’ en rijplezier van een hoog niveau!
