Aptera Motors uit Californië is een stap verder in de ontwikkeling van een zonnewagen voor het brede publiek. Het bedrijf is op roadtrip geweest langs Route 66 met de Aptera Hermes, een testvoertuig van het bedrijf. Dat was initieel niet de bedoeling, maar blijkbaar konden ze de verleiding niet weerstaan om te zien hoe de wagen zich gedraagt op echte wegen, onder realistische omstandigheden. En de resultaten waren beter dan verwacht!

Advertentie
Advertentie

Als een vliegtuig zonder vleugels

Laat ons misschien even uitleggen wat die Aptera precies is. Het gaat om een 100% elektrische driewieler die uitgerust is met 700 Watt aan zonnepanelen met als doel om zo veel mogelijk kilometers af te leggen met zo weinig mogelijk energie. Hij biedt plaats aan twee personen en zou in staat moeten zijn om in vier seconden van 0 naar 100 km/u te gaan en een topsnelheid van 100 km/u te halen.

Uiteraard staat zijn vormgeving - van de hand van Pininfarina - helemaal in het teken van een zo klein mogelijke luchtweerstand, met een geclaimde luchtweerstandscoëfficiënt van 0,13. Het ding ziet er daardoor wel uit als een vliegtuigje zonder vleugels en staart…

Aptera zonneauto met kustachtergrond, innovatieve en futuristische aerodynamische vormgeving.
Luchtfoto van de Aptera zonne-auto, met futuristisch en aerodynamisch ontwerp.
Zonnige Aptera met vlinderdeuren voor modern gebouw.
Advertentie
Advertentie

Indrukwekkende testresultaten

Tijdens de 300 mijl (482,8 km) lange roadtrip, die leidde langs Route 66 en over een gevarieerd heuvelachtig landschap liep, haalde de Aptera een efficiëntie van 122 Wh/mijl, omgerekend amper 7,58 kWh/100 km! Ter vergelijking: daarmee verbruikt hij zowat de helft van de zuinigste EV’s die op dit moment op de markt zijn, zoals de Lucid Air die 13,70 kWh/100 km als opgegeven verbruik heeft (en ja, ook véél groter en zwaarder is en - in tegenstelling tot deze Aptera - wél een echte auto is).

Van die 300 mijl werd er 20 mijl (32,2 km) afgelegd puur en alleen op zonne-energie, afkomstig van de 2,4 kWh die ze konden laden via de zonnepanelen, het grootste deel zelfs terwijl ze aan het rijden waren.

Nog betere efficiëntie voor het productiemodel

Het uiteindelijke doel van Aptera is om dit verbruik verder te laten zakken naar 100 Wh/mijl (6,2 kWh/100 km) en een totaal rijbereik van 400 mijl (643,7 km) op één lading te halen en 40 mijl (64,37 km) per dag enkel op zonne-energie. In principe zou die 40 mijl moeten volstaan om je dagelijkse verplaatsing te doen.

Aptera schat zijn kansen goed in en denkt dat de beoogde cijfers zeker haalbaar zijn, aangezien dit testmodel nog iets zwaarder is dan het productiemodel. De officiële cijfers voor efficiëntie en actieradius zullen de komende maanden worden gevalideerd.

Tweede keer, goede keer?

Afsluiten doen we met een kritische noot: Aptera deed in 2005 ook al eens een poging met een gelijkaardig model, maar dan met hybride-technologie. Dat avontuur eindigde in mineur in 2011. Toen het in 2019 een nieuwe 100% elektrische poging aankondigde, werd een range van 1.000 mijl beloofd in plaats van de 400 mijl die ze nu behalen. Ook de in de wielen ingebouwde elektromotoren komen er uiteindelijk niet, omwille van ontwikkelingstijd (en -kosten?).

Hoe dan ook zegt Aptera al 50.000 reserveringen te hebben ontvangen, goed voor 1,7 miljard dollar aan potentiële omzet. Als we goed kunnen rekenen, zou dat betekenen dat de Aptera zo’n 34.000 dollar moet gaan kosten. Wordt vervolgd!