Een maand na de introductie van de Avant, voegt Audi nu een berlinevariant toe aan het gamma van zijn grote reiswagen, de A6. Een vormgeving die weinig verrassingen biedt, zowel qua design als techniek...
Zoals verwacht, lijkt de Audi A6 berline sterk op een XXL-versie van de A5, net als bij de breaks. Ook deze berline krijgt een lichtsignatuur die over de volledige breedte van de koffer loopt. Hij oogt dynamisch en snijdt zelfs nog efficiënter door de lucht dan de break! Nochtans had die al een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,25, wat hem de meest aerodynamische thermische Audi tot dan toe maakte. Wel, die titel gaat nu naar de Audi A6 berline, met een indrukwekkende Cx van slechts 0,23.



6 cm langer en geen achterklep voor de Audi A6 berline
Net als de break is ook de Audi A6 berline 6 cm langer dan zijn voorganger. Hij meet voortaan 4,99 m in lengte en net geen 1,88 m in de breedte. De grote Duitse reiswagen rust op hetzelfde wielbasis van 2,927 m als de break, wat moet zorgen voor een aangename beenruimte achterin. De koffer biedt een laadvolume van 492 liter in vijfzitsconfiguratie. In tegenstelling tot zijn kleine broer heeft de Audi A6 berline echter geen grote achterklep, maar wel een klassieke kofferklep.



ChatGPT ook aanwezig op de grote displays in het interieur
Binnenin vinden we zonder verrassing hetzelfde dashboard als in de break – dat identiek is aan dat van de nieuwste A5, Q5, A6 en Q6 e-tron. De A6 berline is uitgerust met een dubbel OLED-paneel: een 11,9 inch Virtual Cockpit en een centraal scherm van 14,5 inch. Deze schermen kunnen worden aangevuld met een head-up display en een passagiersscherm van 10,9 inch. Alles draait op Android Automotive OS, waardoor apps zoals Spotify en YouTube geïnstalleerd kunnen worden. Dit systeem is bovendien gekoppeld aan ChatGPT, om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen antwoorden op gestelde vragen.

Twee benzines en één diesel voor de Audi A6 berline
Net als de break, en ook de nieuwe Q5 en A5, rust de Audi A6 berline op het Premium Platform Combustion (PPC). Audi maakt van de presentatie van de berline geen gebruik om een nieuwe motor aan te kondigen. Er zijn dus nog steeds drie motorversies beschikbaar: twee benzinemotoren en één diesel. Instappen doe je met de 2.0 TFSI viercilinder, goed voor 150 kW (204 pk) en 340 Nm, die enkel de voorwielen aandrijft via een zeventraps S tronic-automaat met dubbele koppeling. Daarmee sprint de A6 berline van 0 naar 100 km/u in 8,2 s en haalt hij een topsnelheid van 244 km/u.
De diesel is eveneens een 2.0 TDI viercilinder met MHEV plus-technologie en S tronic-transmissie met dubbele koppeling. Deze levert 150 kW (204 pk) en 400 Nm aan koppel, en stuurt dat ofwel enkel naar de voorwielen, of verdeelt het over de vier wielen via Audi's quattro-systeem. In het eerste geval gaat de sprint naar 100 km/u in 7,8 s en bedraagt de topsnelheid 244 km/u. Met quattro haalt hij 100 km/u in 6,9 s en stopt de teller bij 243 km/u. Tot slot is er ook een 3.0 V6-benzinemotor met 270 kW (367 pk) en 550 Nm, eveneens met MHEV plus-technologie. Deze is standaard gekoppeld aan een automaat met dubbele koppeling en quattro-aandrijving, wat de A6 berline in staat stelt om de 0-100 km/u te sprinten in 4,7 s. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/u.





Wat zijn de prijzen van de Audi A6 berline in België?
De berline kan, net als de break, uitgerust worden met adaptieve luchtvering, vierwielsturing, de quattro ultra-aandrijving en het sportdifferentieel van Audi. Hij is bovendien 30% stiller dan haar voorganger. In Belgïe starten de prijzen van de Audi A6 berline vanaf 56.200 euro, wat 2.400 euro minder is dan de Avant. De eerste leveringen zijn gepland voor de zomer van 2025.