Binnen de grote Stellantis-familie is de Alfa Romeo Junior een van de nieuwste telgen binnen het segment van de compacte SUV’s. Het is een technische neef van de Peugeot 2008, Fiat 600, DS 3, Jeep Avenger en Opel Mokka en zou oorspronkelijk als Milano door het leven gaan - toch voordat de Italiaanse overheid haar njet gaf. Met zijn nieuwe naam is de Alfa Romeo Junior nu verkrijgbaar in België met elektrische motorisaties van 156 of 280 pk, maar ook als hybride op benzine met voor- of vierwielaandrijving en 145 pk.
De sterktes van de Alfa Romeo Junior:
1. Zijn onderscheidend design
Als een autogroep verschillende modellen produceert op hetzelfde platform, is dat er soms aan te zien. Maar de Alfa Romeo Junior heeft wel zijn eigen identiteit gekregen. De designers van het Italiaanse merk hebben hem een onderscheidend design gegeven, met inspiratie uit de geschiedenis van Alfa Romeo. Zo heeft de Junior korte overhangen, gespierde wielkasten, de typische draaischijfvelgen en de iconische ‘Scudetto’, de driehoekige grille op de neus. Achteraan diende de Giulia TZ als inspiratiebron, met een afgesneden kont en boemerangvormige achterlichten. De Junior is trots op zijn Italiaanse roots en toont de merknaam in krulletters op de neus, terwijl achteraan het merklogo te zien is op de C-stijlen.
2. Zijn rijgedrag
Nog meer dan het design, kan het rijgedrag van twee modellen op hetzelfde platform erg gelijkaardig zijn. En ook hier is Alfa Romeo erin geslaagd om de Junior zijn eigen karakter te geven. Al na de eerste meters voel je een verschil met de technisch gelijkaardige modellen uit de Stellantis-groep. De besturing is preciezer en geniet van een scherpe voortrein. Het uitstekende niveau van de Giulia en de Stelvio behaalt de Junior nog niet, maar je kan wel rijplezier beleven achter het stuur van deze kleine, wendbare SUV.
3. Zijn verbruik
Onder de motorkap van deze Ibrida zit de fameuze 1.2-driecilinder van Stellantis. De benzinemotor heeft echter een ketting gekregen om de problemen met de zwakke riem te vermijden, en werd ook gehybridiseerd dankzij een batterij van 48 V en een kleine elektromotor van 21 kW in de transmissie. Dat levert een gecombineerd vermogen op van 145 pk, en je kan zelfs regelmatig korte stukjes volledig elektrisch rijden. Dat zorgt voor een beperkt brandstofverbruik. Na verschillende ritten buiten de bebouwde kom haalden we een gemiddelde van slechts 5,5 l/100 km. Zelfs met een sportieve rijstijl blijft de dorst binnen de perken, met een aangegeven verbruik van 7,5 l/100 km.





De zwaktes van de Alfa Romeo Junior:
1. Déjà-vu in het interieur
Ondanks zijn zeer onderscheidende uiterlijk dat het Stellantis-DNA goed weet te verbergen, kunnen we helaas niet hetzelfde zeggen over het interieur van de Junior. De knoppen voor de multimedia en de transmissie, de rijmodi en zelfs die op het stuur zijn allemaal gedeeld met de verschillende merken binnen de groep. Het centrale scherm staat wel meer naar de bestuurder gericht en de overkapping van het digitale dashboard kreeg twee bobbels als verwijzing naar de geschiedenis van het merk, maar dat volstaat niet om het déjà-vugevoel weg te nemen. De visuele interface is ook overgenomen van de andere modellen van de groep, maar is gelukkig wel efficiënter geworden in gebruik. Tenslotte stelt ook de afwerking teleur, met iets te veel goedkope plastics op de voelbare plekken.
2. Beperkte binnenruimte
Deze kritiek is dezelfde als wat we al hebben geuit op de verschillende compacte SUV’s die op hetzelfde platform staan als de Junior: de zitruimte op de achterbank is zeer beperkt. Je benen zitten al snel tegen de voorzetels, zelfs voor kinderen kan het krap worden achterin. Toegegeven, de Junior is maar 4,17 m lang, maar andere modellen binnen het segment doen het wel beter. Ook in de breedte is de ruimte beperkt op de achterbank, maar dat is niet eigen aan de Junior: zelfs sommige grote SUV’s doen het niet veel beter. De bagageruimte is daarentegen wel dik in orde, met een volume van 415 liter en een in de hoogte verstelbare laadvloer.
3. Weinig keuze qua motoren
Qua motorisaties biedt de Alfa Romeo Junior de keuze tussen twee elektrische versies: 156 pk voor de Elettrica, of 280 pk voor de Veloce. Voor de hybride heeft Alfa Romeo echter enkel de driecilinder met 145 pk in de aanbieding. De prestaties zijn redelijk, maar niet verbluffend (de Junior weegt dan ook zo’n 1,5 ton). We hadden graag een sportievere optie gekregen van het Italiaanse merk. En waarom ook niet een derde, meer bescheiden motor om de prijs te drukken?



