Testaankoop, de Belgische consumentenorganisatie, heeft een akkoord gesloten met Volkswagen omtrent de uitbetaling van een vergoeding aan de consumenten die getroffen zijn door het Dieselgateschandaal. Dit is het gevolg van een uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel op 27 juli 2023.
Het akkoord houdt in dat Volkswagen (en ook Testaankoop zelf) niet in beroep zal gaan tegen deze uitspraak en zich verbindt tot het uitbetalen van een compensatie aan wie daar recht op heeft. Gedupeerde klanten van Volkswagen kunnen nu een schadevergoeding vragen via Testaankoop.
Welke schadevergoeding krijg je als gedupeerde van Dieselgate?
In het akkoord staat beschreven dat de schadevergoeding 5% van de aankoopprijs van de wagen is. Als je de auto ondertussen al hebt doorverkocht, is de compensatie 5% van het verschil tussen de aankoopprijs en de doorverkoopprijs.
Bijvoorbeeld:
- Kocht je de wagen voor 30.000 euro, dan bedraagt de schadevergoeding 1.500 euro (5% van 30.000 euro)
- Kocht je de wagen voor 30.000 euro en verkocht je hem daarna voor 20.000 euro, dan bedraagt de schadevergoeding 500 euro (5% van 10.000 euro)


Dit zijn de voorwaarden waar je aan moet voldoen om een schadevergoeding te krijgen
Timing van de aankoop
- Heb je de auto vóór 1 september 2014 gekocht, dan kom je enkel in aanmerking indien je een procesvolmacht (mandaat) hebt gegeven aan Testaankoop. Die procedure is inmiddels afgesloten.
- Kocht je het voertuig in de periode van 1 september 2014 tot en met 22 september 2015, dan behoor je automatisch tot deze groepsvordering.
- Als je de wagen na 22 september 2015 hebt gekocht (nieuw of tweedehands) kom je niet in aanmerking voor compensatie. Het argument is dat Volkswagen de fraude op die dag publiek heeft gemaakt en je vanaf die dag dus ook op de hoogte was van de aanwezigheid van de sjoemelsoftware.
Welke auto’s zijn betrokken?
Er is een lijst gepubliceerd van betrokken voertuigen. Het gaat om modellen van de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda die zijn uitgerust met een EA189-motor.
Het gaat om een uitgebreide lijst met populaire types met een 1.6 of 2.0 TDI-motor zoals de Audi A3 en A4, Seat Ibiza en Leon, Skoda Fabia, Octavia en Superb, Volkswagen Polo, Golf en Passat. Dit is slechts een greep uit de lijst van modellen, de volledige lijst kan je hier raadplegen.
Is de software van je auto intussen bijgewerkt?
Het zou kunnen dat je wagen ondertussen een software-update van de fabrikant heeft gekregen in de garage. Als dat zo is, heb je geen recht op de schadevergoeding. Helaas kan enkel Volkswagen vertellen welke wagens die update hebben ontvangen in de loop van de jaren, voor de meeste consumenten zal dit een groot vraagteken zijn. Volkswagen zal dit punt controleren bij de analyse van de aanvraag.
Enkel voor natuurlijke personen
Je moet de auto hebben gekocht als natuurlijke persoon. Rechtspersonen, zelfstandigen en vrije beroepen die een betrokken auto hebben gekocht voor hun beroepsactiviteit, komen niet in aanmerking voor de schadevergoeding via Testaankoop.
Dien je aanvraag voor een schadevergoeding op tijd in!
Je moet je schadevergoeding binnen de 4 maanden na de publicatie van het vonnis in het Belgisch Staatsblad indienen. Die publicatie moet nog gebeuren. Testaankoop onderzoekt vervolgens de gegevens en geeft ze door aan Volkswagen om ze na te kijken en te valideren.
Hoor jij ook bij de gedupeerden van het Dieselgateschandaal? Dan kan je via deze link je aanvraag voor een schadevergoeding indienen via het platform van Testaankoop.