Er zijn zowat 38 gigafactories voor de productie van batterijen voor elektrische auto’s voorzien op Europese bodem. Om die van grondstoffen te voorzien, het gaat dan om nikkel, lithium of kobalt, lijkt het erop dat onze afhankelijkheid groot blijft, ook na 2030: “amper 20 tot 30% van de noden […] kan geproduceerd worden met behulp van Europese leveranciers”, staat te lezen in het rapport.

Een achterstand van 20 jaar op het verre Oosten!

Philippe Varin wijst in dit rapport ook op onze achterstand op China: “De Europese Unie staat duidelijk achter op China, dat een voorsprong van 20 jaar heeft”, met name wat de bevoorrading van metalen en mineralen betreft die noodzakelijk zijn voor de productie van batterijen voor elektrische auto’s. 

Een miljard euro om te proberen de situatie recht te zetten!

In het licht van de conclusie van het eerder alarmerende rapport heeft Frankrijk meteen een budget van een miljard euro vrijgemaakt om “de weerbaarheid van het industriële weefsel te versterken op het vlak van de toeleveringsketen van metalen”.

Hoop wat lithium betreft?

Naast enkele andere aanbevelingen raadt Philippe Varin tenslotte ook aan om onderzoek te doen naar lithium: “dat is het domein waarin de innovatie het grootst is”. Het zo onder andere mogelijk zijn om lithium via geothermie te ontginnen. Goed nieuws voor Frankrijk, dat over lithiumafzettingen beschikt aan de grens met Duitsland...


?