We horen de puristen al tot hier jammeren, maar laten we even bij de zaak blijven. Tenzij je het woord Audi of BMW diagonaal over je borstkas hebt getatoeëerd waardoor je bij voorbaat al je keuze hebt gemaakt, is het bijzonder moeilijk om grote verschillen tussen de twee Duitsers te vinden.

Deze vergelijkingstest hebben we ook gebruikt om schaamteloos te kunnen genieten van de mooie nazomer, maar hij legt ook de vinger op een prangende wonde in de automobielsector: het gebrek aan lef waardoor we veel gelijkaardige modellen zien. De eenheidsworst loert om de hoek! Los van de verschillende motoren onder de motorkap, mede mogelijk gemaakt door de verantwoordelijken van de persparken, en de transmissie - de ene met achterwielaandrijving en manuele bak, de andere met voorwielaandrijving en overbrenging met dubbele koppeling - zitten we eigelijk in twee zéér gelijkaardige wagens. Laten we dat in detail bekijken.

Kort door de bocht gezegd: bij BMW vervangt de 2-reeks de 1-Reeks. Geen grote ommezwaai want BMW heeft beslist dat de 1-Reeks coupé en 1-Reeks cabriolet voortaan als 2-Reeks door het leven zullen gaan. Goed om weten is dat de BMW 1-Reeks cabrio als zoete broodjes over de toonbank ging (130.000 exemplaren) en dat België zelfs in de top vijf van best verkopende landen wereldwijd staat.

Continuïteit
Bij de 2-Reeks cabriolet zijn er geen grote stilistische verandering op te merken. Hij herneemt grotendeels het silhouet van de vorige versie en leunt ook sterk aan bij de 2-Reeks coupé die enkele maanden eerder werd voorgesteld. De verhoudingen blijven netjes in balans en in lijn met de stijl die zijn voorganger had uitgezet, maar dat wil niet zeggen dat de afmetingen hetzelfde zijn gebleven. In tegendeel. De 2-Reeks cabrio groei met 72 mm in de lengte, met 26 mm in de breedte en zijn wielbasis is 30 mm langer. Het interieur komt hierdoor als echte winnaar naar voren met een binnenzijde die toegankelijker is dan voordien en een groter volume (een 20 à 30 liter extra) voor de koffer, of je nu met kap open of dicht rijdt.

De BMW 2-Reeks kan bij de benzinemotoren worden uitgerust met een kleine 1.5 l driecilinder tot een 3.0 l zescilinder. Maar ons testexemplaar moet zich tevreden stellen met een 2.0 l TwinPower Turbo met 245 pk, die jammer genoeg is gekoppeld aan een manuele versnellingsbak. We hadden liever met de automatische ZF-versnellingsbak met 8 verhoudingen gereden want die staat te boek als een van de besten op de markt.

In zijn plaats krijgen we wel een M Sport pack en een aantal aanvullende opties, zoals de Comfort en Business uitrusting, die samen goed zijn voor 11.070 euro. Dat zorgt ervoor dat het totale prijskaartje oploopt tot 53.120 euro. Voor de volledigheid geven we mee dat de 2-Reeks cabrio ook uitgerust kan worden met een dieselmotor. Dat is een 2.0 liter viercilinder die in drie verschillende vermogens beschikbaar is.

Van een Golf naar een A5
Ook de Audi A3 is aan zijn tweede generatie toe. De eerste generatie had veel weg van een vermomde Golf. Dat kwam door zijn silhouet dat uit twee volumes leek te bestaan en zijn afgeknotte achterkant. De nieuwe A3, die dag op dag een jaar eerder verscheen dan de BMW, gooide het roer helemaal om. De nieuweling is gebouwd op het modulaire MQB-platform en erft daardoor een eleganter silhouet, dat meer in lijn ligt van een Audi A5 en van een… BMW 2-Reeks. Het resultaat is dat de A3 langer werd, van 4,24 m naar 4,42 m (4,43 m voor de BMW) en dat zijn wielbasis nu 260 cm meet (269 cm voor de BMW)

We vinden ook de uit gepolijst metaal vervaardigde rand rond de voorruit terug, een elegant stijlkenmerk van de cabriolets van Audi. Onder de motorkap heb je de keuze uit grosso modo vier motoren, die beschikbaar zijn meerdere varianten. Bij de diesels heb je de keuze uit een 1.6 TDI met 110 pk of een 2.0 TDI met 136, 150 of 184 pk. Bij de benzinemotoren kun je kiezen uit een 1.4 TFSI met 125 of 150 pk of een 1.8 TFSI met 180 pk. Alle motoren, behalve de 1.6 TDI, kunnen gecombineerd worden met de automatische S Tronic versnellingsbak met dubbele koppeling en zeven verhoudingen.

COD
De 1.4 TFSI waar wij mee reden, was voorzien van de “Cylinders On Demand” (COD) technologie. Dat wil zeggen dat er twee cilinders continue aan het werk zijn en pas bijgestaan worden door de overige twee als het gaspedaal daar om vraagt. Dat is een technologie die er op gericht is om het verbruik en de uitstoot te beperken. In een periode dat de Duitse fabrikant door Dieselgate door een moeilijke periode gaat, lijkt praten over verbruik en uitstoot moeilijk als het niet zwart op wit is bewezen. Maar kijk, tijdens onze 3.000 km lange testrit nam de Audi A3 genoegen met 6,9 l/100 km, terwijl onze 228i tijdens dezelfde duur een verbruik van 8,6 l/100 km had.

Hun ontwerp en koetswerk lijken erg hard op elkaar, het interieur heeft ook grote gelijkenissen en ook de dakconstructie houdt gelijke tred (tot 50 km/u, 18 seconden voor de Audi, 20 seconden voor de 2-Reeks). We zoeken verder naar grote verschillen.

Die vinden we niet terug bij de uitrusting. De mogelijkheden hier zijn quasi onbeperkt. Vooral de diepte van je geldbuidel zal hier de beperkende factor zijn. Audi heeft wel een troef voor op de BMW. Het biedt een warmeluchtstroom ter hoogte van je nek aab. Deze aangename, zachte luchtstroom rond het hoofd liet ons toe om ’s nachts van Mulhouse naar Rijsel te karren, met de kap neer en een buitentemperatuur van ongeveer 10°! Momenteel vinden we deze optie nog niet terug bij BMW.

Achterwiel vs voorwiel
De 2-Reeks heeft een rijgedrag dat wat speelser is. Dat is toe te schrijven aan zijn achterwielaandrijving vs de voorwielaandrijving van de Audi. De voorkant laat zich net wat natuurlijker besturen bij de BMW en de achterwielaandrijving maakt de 2-Reeks net wat levendiger. De A3 rijdt dan weer neutraler en efficiënter. De sterkere motor van de BMW geeft ‘m die extra dosis rijplezier, maar we herinneren ons nog een tijd waar je met 245 pk echt je handen vol had.

De kleine 1.4 TFSI COD (Cylinders On Demand) heeft ons echt met verstomming geslagen door zijn feilloze werking. En tussen ons gezegd en gezwegen, zijn 150 pk zijn voldoende om al het werk te verzetten. Achter het stuur gezeten vonden we het net iets fijner om in de BMW te zitten. Het interieur is er net wat ruimer en meer uitnodigend, het grote infotainmentscherm laat zich bijzonder intuïtief bedienen en de koffer is net wat eenvoudiger om te gebruiken. Maar de verschillen zijn klein en zijn niet van dien aard om de ene boven de andere te verkiezen. Dezelfde vlieger gaat op voor het comfort. Dat hangt niet alleen af van de grootte van het scherm, maar ook van de velgen en ophanging die je uit de lange optielijst kan kiezen.

We komen terug naar het begin van onze test: hou je van rode kool of van bloemkool? De keuze voor een van deze directe concurrenten kan moeilijk op punten worden beslist. Ze zijn te veel gelijkaardig en gelijkwaardig. Ze bieden allebei die dosis rijplezier die je elke dag van een cabriolet verwacht, maar ze zijn ook zo afgeborsteld, dat ik iets mis. Ik vraag me af of ik niet beter voor een Morgan zou kiezen…