Grumpy zal nu even uitleggen waarom hij het momenteel moeilijk heeft. De jongens bij BMW hebben dat goed gezien. In het verleden ontwikkelden ze eerder al een goede basis waarop verschillende modellen konden worden gebouwd. Bij de S1000RR was dat nu niet anders: na de S1000RR kwam er immers een R- en een F-versie.
Met de S1000RR trad BMW toe tot de Superbikes. Een klasse waar we hen eerlijk gezegd niet hadden verwacht, maar de Duitsers konden gelijke tred houden met de Japanse concurrenten. Dat smaakte in elk geval naar meer en het duurde niet lang vooraleer de eerste geruchten opdoken over een trail-versie op basis van de S1000. BMW heeft nochtans met de 1200GS al een bestseller bij de trails in huis, maar dat was blijkbaar niet voldoende. Erg veel trails met een viercilider zijn er bovendien niet, enkel bij Kawasaki, dus daar was nog wat ruimte…
High end
BMW wil graag een high end sportieve trail neerzetten en geeft de nieuweling 160 pk mee, dynamische tractiecontrole, instelbare vering, ABS Pro, Shifter Pro voor zowel op- als neerwaarts schakelen, keuze tussen verschillende rijmodi, cruise control, navigatiesysteem met bediening aan het stuur,… Het kan allemaal, maar hou rekening met een dikke geldbuidel wanneer je de optielijst induikt.
Toegegeven, ik koester een voorliefde voor een eenvoudige, luchtgekoelde tweecilinder zonder al teveel hulpmiddeltjes. Onnodig om te zeggen dat ik eerder sceptisch was. En het zou ook niet de presentatie zijn tijdens de avond voor de testrit die me van gedachten zou veranderen. Ik luisterde naar de moedige en goede lui, die me alles van naadje tot draadje uitlegden alsof ze het wiel opnieuw hadden uitgevonden. Een bewonderenswaardig enthousiasme, maar wanneer ik werd gewezen op de verschillende ‘expressies van sportiviteit en avontuurlijk karakter’ kon me dat niet meteen boeien. Het is een erg persoonlijk mening en zelfs met het gegeven in het achterhoofd dat trails erg populair zijn, een schoonheidsprijs zie ik ze nog niet meteen winnen.
Fast & Furious
De volgende ochtend staan de XR’s netjes voor het hotel opgesteld. Ik neem de mijne, gooi mijn been over het 840 mm hoge zadel en voel me meteen niet in mijn sas. Ik denk aan alle manoeuvres die we moeten doen tijdens de fotoshoots en ik kies gauw voor een versie met het lagere zadel (820 mm).
Die keuze is de beste keuze voor me maar dat neemt niet weg dat het zadel groot is én blijft. Het spreidt ook je benen zodat ik bij stilstand niet volledig met mijn voeten vlak op de grond geraak. Bon, we zijn inschikkelijk en laten dat alvast ons humeur niet verknallen.
Mocht je er aan twijfelen, de motoren die we testten, zijn volledig uitgerust. ESA en het Dynamic pack zijn geïnstalleerd zodat we uit twee verschillende rijmodi kunnen kiezen, dynamische tractie controle hebben en ABS Pro die rekening houdt met de hellingshoek van de motorfiets...
Ik vertrek in Road-modus maar schakel al snel over naar Dynamic. In die rijstand reageert de BMW sneller en preciezer. Als je met het gashendel de paardenstal aanspreekt, dan kan ik je verzekeren dat de 160 pk sterke manège onmiddellijk present tekent. Ze antwoorden precies en lopen netjes in de pas. Het rijwielgedeelte met z’n instelbare vering is erg efficiënt en laat zich gewillig besturen.
En dan gaat eindelijk het tempo omhoog. De XR versnelt furieus. Het weer is perfect, de wegen ten noorden van Barcelona een droom om over te rijden… Hoog in het zadel, voorzien van keizerlijk comfort haakt de XR de ene bocht na de andere aan elkaar, vinnig en zonder een steek te laten vallen.
De shifter doet het schitterend. Je voelt niet vaak de nood om ‘m hoog in toeren te jagen. Rond 7 à 8.000 tr/min kun je opschakelen, zonder van het gas te moeten gaan… Rijplezier van je kleinste teen tot het puntje van je wijsvinger. En mocht de motorrem toch niet voldoende zijn, dan volstaat het om met een vinger de remwinkel aan te spreken. Daarmee zet je de erg krachtige remmen aan het werk. Een bijtgraag systeem dat volledig in lijn ligt met de sportieve inborst van de XR.
Komt de volgende bocht toch te snel op je af. Even bijremmen met een vingertje, een versnelling lager schakelen, desnoods naar eerste, en je bent klaar om ‘m aan te snijden. Dodelijk efficiënt is de Duitser en het ABS en DTC zijn bovendien perfect op elkaar ingesteld. Dit geeft zeer veel vertrouwen. Zelfs de 190 mm brede achterband is géén bezwaar en dat durft al wel eens anders uit te pakken. Het rijplezier is compleet en ons groepje van testrijders leeft zich ten voeten uit.
Muggenziften
De XR kan er een verschroeiend tempo op na houden en toch een comfortabel rijgedrag voorschotelen. De lat is hoog gelegd. Toegegeven, wanneer we aan een constante snelheid over de autostrade rijden dan merken we duidelijk voelbare trillingen op. Trillingen die je ’in the heat of the moment’ niet merkt. Wanneer het blok in zeer lage toerentallen moet draaien, dan voelt hij zich minder zijn sas, maar dat effect was gek genoeg in Dynamic modus minder hard voelbaar dan in Road, nochtans een setting waarbij hij minder direct moet reageren op de commando’s van het gashendel.
De Dynamic modus beviel me het meest en het is een setting die je ook voor dagelijkse gebruik vaker kunt instellen dan op bijvoorbeeld een S1000R. De Rain-modus gebruik je echt alleen maar wanneer het fel regent want het is jammer om er een droge bocht aan op te offeren.
Enkele trillingen en een Road modus die niet zo overtuigend is als de uitstekende Dynamic modus niet te na gesproken, kun je gerust stellen dat deze BMW onder een zeer goed gesternte is geboren. Wanneer we verder mogen muggenziften dan vinden we het jammer dat het ontkoppelingshendel niet instelbaar is. Ook de houders van de zijkoffers blijven we na de geslaagde testrit gewoon lelijk vinden. Onbegrijpelijk dat dit door de BMW-controle is geraakt.
Zeg nooit nooit
Je hebt ongetwijfeld al begrepen: deze motorfiets wist alle journalisten tijdens de presentatie vakkundig te verleiden, inclusief grumpy. Onderstaande had vooraf nochtans zijn meest kritische bril meegenomen naar Spanje. De heerlijke Spaanse wegen waarop de testrit doorging, was een mooi podium waarop de XR al zijn talenten tentoon kon spreiden. En hij deed dat met bravoure. Of alles zo feilloos verloopt wanneer we de nieuwe BMW over de drukke Belgische wegen gaan sturen, willen we graag nog een keer verifiëren.
De BMW S1000XR zal in België voor 15.850 euro worden verkocht, maar je zal snel in de verleiding komen om er de actieve vering (ESA) van 760 euro aan toe te voegen en het Dynamic pak van 1.070 euro. Voor dat laatste krijg je er wel DTC, de shifter pro, de cruise control, de Pro-modus en de LED-knipperlichten bij. Dat brengt het totale prijskaartje op 17.680 euro.
Dat is een stevig prijskaartje maar daarmee mag je de XR ook naast een KTM 1290 Super Adventure (18.350 euro) en een Ducati Multistrada 1200S (19.690 euro) zetten. Twee concurrenten die gelijkaardig zijn uitgerust. Niet dat we gaan zeggen dat de BMW daardoor opeens goedkoop is, maar we hebben nog wel een leuk verrassing. Het gemiddeld verbruik tijdens onze 250 kilometer lange fikse testrit bedroeg 6,6 l/100 km en daar zitten ook onze fotosessies bij.