Jean-Francois Christiaens

27 JAN 2023

Dit is waarom deze ‘lelijkaard’ bijna € 80.000 waard is

Meteen na zijn aantreden kondigde Adolf Hitler de aanleg van een groot snelwegennetwerk aan. En deze auto, hoe basic en vreemd hij ook is, speelde daarin een rol...

Het verhaal start met een jonge ingenieursstudent, Karl-Wilhelm Ostwald. In het Duitsland van de vroege jaren ‘30 slaagt hij erin om vanaf 1934 stage te lopen bij Röhr, een klein Duits automerk. Dat verkocht destijds een relatief populair model, de ‘Junior’, die afgeleid was van de Tatra 75 en voorzien van een luchtgekoelde 1,5 liter viercilinder.

Experimenteel

Aan het einde van zijn stage verliet Karl de fabriek met een ongebruikt Junior-chassis dat niet langer nodig was. Hij besloot om het chassis van een zo aerodynamisch mogelijk koetswerk te voorzien met de materialen die voorhanden waren (plaatwerk en een paar stukken hout). En dat zou hem later goed van pas komen, want hij kreeg van de Duitse overheid de opdracht om de vlakheid van de nieuw aangelegde Duitse snelwegen, die door Hitler was opgelegd, te meten. Daarbij gebruikte hij deze auto, die hij de koosnaam 'Tatzelwurm' gaf, een naam die afkomstig is uit de Germaanse mythologie en verwijst naar een slang met de kop van een kat.

De ‘Tatzelwurm, die door Artcurial te koop aangeboden wordt, is uniek en van historisch belang. En het Duitse Autobahn-netwerk heeft er wel wat aan te danken. Het Franse veilinghuis benadrukt dat de auto gebruikt werd als "gewoon vervoermiddel voor de familie Ostwald, voordat hij werd ontdekt door onze verzamelaar. Vandaag is hij grotendeels in originele staat en voorzien van zijn 'American Zone Hessen'-nummerplaat AH 75-4200. Hij wordt geleverd met het originele inschrijvingsdocument en de tekeningen die dienden om hem te bouwen." De waarde van deze experimentele machine wordt geschat op tussen de 50.000 tot 80.000 euro. Hij wordt op 3 februari in Parijs verkocht.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Advertentie
Advertentie
Advertentie