Het Britse bedrijf The Tyre Collective bestaat uit net afgestudeerde leerlingen van diverse Britse universiteiten en hogescholen en wil naar eigen zeggen iets doen aan “de geniepige vervuiler waar je nooit bij stilstaat”. Volgens The Tyre Collective is bandenslijtage de tweede grootste bron van microplasticvervuiling in de oceanen en is het verantwoordelijk voor tot de helft van de partikeluitstoot van wegverkeer.

Tijdens het rijden slijt het loopvlak van banden namelijk en ontstaan microdeeltjes die in de lucht en in het water terecht komen. Wanneer ze worden ingeademd, kunnen ze net zoals de partikels uit de uitlaat van verbrandingsmotoren kankerverwekkend zijn.

Elektrische auto

Bovendien verwacht The Tyre Collective dat deze vorm van vervuiling zal toenemen door de komst van elektrische auto’s, die volgens hen meer bandenslijtage veroorzaken omdat ze zwaarder zijn en meer koppel op de wielen loslaten. Daarom hebben zij een toestel ontwikkeld dat deze partikels kan opvangen. Het apparaat wordt rond de band gemonteerd op de ideale locatie om zoveel mogelijk fijnstof te verzamelen met behulp van de luchtstromen rond het draaiende wiel. Bovendien is het toestel uitgerust met elektrostatische plaatjes die de positief geladen rubberdeeltjes aantrekken.

De opgevangen deeltjes worden dan opgeslagen in een doosje dat een paar duizend kilometer aan partikels kan opslaan. De ‘oogst’ wordt vervolgens gerecycleerd, onder meer om nieuwe banden te maken. Het systeem verkeert nog in prototypefase, maar nu de elektrische auto in opkomst is, zal een systeem als dit binnenkort snel nodig zijn.