Pierre-Benoit Sepulchre

1 DEC 2020

Dit zijn de alcoholgrenzen voor bestuurders in de hele wereld

Sommige landen hanteren een nultolerantie.

20201201123706prestone-alcohol.jpg

De Amerikaanse groep Prestone is gespecialiseerd in de productie van koel- en antivriesmiddelen sinds 1927. In de VS is het trouwens het bestverkochte merk.

Het bedrijf verspreidt op regelmatige tijdstippen statistieken. Dit jaar boog het zich over welke alcoholgehaltes worden getolereerd aan het stuur in de uithoeken van de wereld. Daaruit blijkt dat op onze planeet sterk uiteenlopende visies worden gehanteerd.

20201201131000bac-world-heatmap-black-no-text.png

Om zijn studie uit te voeren heeft Prestone de gegevens gecombineerd van vijf verschillende bronnen, waaronder die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). De gemiddelde grens voor de hele wereld ligt op 0,06 procent, en zelfs 0,05 procent als we enkel naar Europa kijken. Enkel het eiland Malta tolereert een alcoholpercentage van meer dan 0,05. Het Verenigd Koninkrijk, dat niet langer deel uitmaakt van de Europese Unie, laat 0,08 procent toe.

20201201131000bac-europe-heatmap-black-no-text.png

Alles of niets

Bij de meest toegeeflijke landen vinden we de Kaaimaneilanden, waar automobilisten met tot 0,1 procent alcohol in het bloed nog mogen rijden. Barbados, Burundi, Gambia en Paraguay doen nog slechter, want zij leggen helemaal geen beperkingen op, waardoor automobilisten er stomdronken met de wagen mogen rijden. Dat geeft ordehandhavers natuurlijk wel een forse interpretatiemarge…

Aan het andere uiterste hanteren veel landen een nultolerantie tegenover alcohol aan het stuur. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Tsjechische Republiek, Cuba, Hongarije en Iran.

De volledige studie van Prestone vind je hier.
Advertentie
Advertentie
Advertentie