Een vierkant wit bord met de tekst "zone" en een rode cirkel met het woord "Umwelt" geeft aan dat je een lage-emissiezone binnengaat in Duitsland. Om toegang te krijgen, moet je een milieuvignet, de zogenaamde "Feinstaubplakette", op je voorruit hebben. Vanaf 2024 is alleen de groene ecosticker nog toegestaan, die overeenkomt met de Euro 4-norm.
Wat is het?
De Feinstaubplakette is het Duitse milieuvignet, verplicht in de milieuzones van Duitsland. Het is een ronde sticker met de nummerplaat van het voertuig erop vermeld. Om een milieuzone binnen te rijden, herkenbaar aan een "Umweltzone"-bord met de term "frei" voor de toegestane sticker, is de groene sticker (voor Euro 4 en hoger) vereist. Gele en rode stickers zijn niet meer toegestaan in de Umweltzonen. Voor doorrijdend verkeer zijn de autosnelwegen en grote wegen buiten de steden vrijgesteld van het milieuvignet. Motoren hoeven deze sticker niet te hebben.
Veel steden
Bijna alle grote Duitse steden vallen onder deze regeling. Zo is het milieuvignet nodig voor bijvoorbeeld Aken (Aachen), Keulen (Köln), het Ruhrgebied (Dortmund, Duisburg, Wuppertal), Bonn, Berlijn, Bremen, München, Frankfurt am Main, en Stuttgart. Voor Hamburg en Trier is de sticker niet nodig. In Freiburg zijn ook Franse Crit’Air stickers van categorie 0 tot 3 toegestaan. Deze informatie is actueel voor 2024, maar wijzigingen zijn mogelijk.
Dieselverbod
Ondanks het milieuvignet zijn bepaalde steden en wegen verboden terrein voor dieselwagens die niet aan Euro 5 of Euro 6 voldoen. Dit verbod wordt aangeduid met een rechthoekig bord en vermeldingen zoals "Diesel bis Euro V/5" of "Diesel bis Euro VI/6". Met "Anlieger frei" worden uitzonderingen voor bewoners aangegeven. Deze regels gelden bijvoorbeeld in Darmstadt (twee straten), München (de hele milieuzone) en Stuttgart (de hele milieuzone). Ook deze informatie is actueel voor 2024, maar kan veranderen.
Wat kost het?
In 2024 kost het milieuvignet tussen de 12 en 18 euro, afhankelijk van de aanbieder. Het inschrijvingsbewijs moet worden voorgelegd (of een kopie bij online aankopen) om de sticker te verkrijgen. De nummerplaat wordt vervolgens op de sticker vermeld.
Hoe lang is het geldig?
Het milieuvignet is geldig zolang het leesbaar blijft en de nummerplaat en/of auto niet verandert.
Waar te koop in België?
De sticker is online te koop via autoclubs zoals VAB of Touring. Houd rekening met levertijden, vooral bij aangetekende zendingen voor extra zekerheid. Ook Dekra biedt de sticker aan in zijn Belgische kantoren. Je kunt hem daar direct aan de balie kopen tijdens weekdagen voor 15 euro (betaling alleen met kaart). Dekra heeft ook een online winkel.
Waar te koop in Duitsland?
In Duitsland kun je de sticker kopen bij gemeentelijke diensten, TÜV- en Dekra-keuringscentra, autospeciaalzaken (zoals A.T.U.), garages en werkplaatsen. Let op: sommige locaties zijn op zaterdag gesloten, en het is vaak lastig om na 17.00 uur of op zondag een sticker te bemachtigen.
Waar moet je hem plakken?
De sticker moet verplicht aan de binnenkant van de voorruit worden geplaatst, in de onderste hoek aan de passagierszijde, en moet goed zichtbaar zijn.
E-Vignette
Er bestaat ook een blauwe E-Vignette, die hetzelfde kost als de groene. Deze extra sticker, die op de achterruit komt, is voor hybride en elektrische voertuigen die minder dan 50 g CO2/km uitstoten en minimaal 40 km elektrisch kunnen rijden (30 km voor auto’s van vóór 2018). Voertuigen met deze sticker kunnen onder andere gratis parkeren tijdens het opladen en toegang krijgen tot sommige busbanen, indien aangegeven. In 2024 wordt het e-vignette nog niet veel gebruikt.
En voor oldtimers?
Voertuigen ouder dan 30 jaar met een speciale nummerplaat (in België een O-plaat) zijn vrijgesteld van het milieuvignet. Voor de zekerheid kun je een kopie van het inschrijvingsbewijs, met de datum van eerste inschrijving duidelijk zichtbaar, achter de voorruit plaatsen.
En voor mensen met een handicapparkeerkaart?
Voor wagens met een Europese handicapparkeerkaart is het milieuvignet niet nodig. De kaart moet duidelijk zichtbaar achter de voorruit liggen.
Wat kost een boete?
In 2024 bedraagt de boete 100 euro voor rijden in een Umweltzone zonder sticker, zonder handicapparkeerkaart of zonder toestemming. Voor rijden met een diesel die niet is toegestaan in dieselbeperkingszones bedraagt de boete 108,50 euro. Er kunnen hier nog administratieve kosten bijkomen.