Pierre-Benoit Sepulchre

19 MEI 2023

e.Volution SPACE: de auto die 50 jaar kan meegaan!

Deze zeer eigentijdse conceptcar is bedacht door de universiteit van Aken.

Het idee is gewoonweg geniaal: een wagen ontwerpen die kan evolueren met de tijd en dus de nieuwste technologische ontwikkelingen kan meevolgen als deel van een circulaire economie. En dat met de garantie dat je een auto hebt die up-to-date blijft gedurende een halve eeuw! Die gewaagde uitdaging is professor Günther Schuh van de universiteit van Aken aangegaan, met de hulp van zijn studenten.

Dit is dus de tegenpool van geplande veroudering, waar tot nu toe auto's worden ontworpen om ongeveer 20 jaar mee te gaan. De e.Volution SPACE zou elke vijf jaar een technologische en technische update moeten krijgen, zowel qua aandrijflijn als qua technologie aan boord, samen met een nieuw batterijpakket, waarbij het oude dan gedurende 20 jaar gebruikt kan worden als thuisbatterij om zonne-energie op te slaan.

Van LPG tot brandstofcel

Schuh en zijn team hebben een concept bedacht waarbij alle onderdelen gemakkelijk vervangen kunnen worden, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. De e.Volution SPACE heeft twee elektromotoren met een totaal vermogen van 140 kW (190 pk), die worden bijgestaan door een tweecilinder op LPG die fungeert als range extender. Daarmee beschikt de wagen over een autonomie van ongeveer 450 km. Bovendien kan deze kleine motor op gas binnen 5 jaar vervangen worden door een brandstofcel op waterstof van 50 kW. Daarmee neemt het rijbereik toe tot 750 km!

Als de SPACE ooit in massaproductie gaat, zal hij in twee lengtes worden aangeboden: een korte versie van 4,09 m en een lange van 4,92 m. Het model is opgebouwd op basis van een aluminium chassis en kunststof carrosseriedelen en kan ook uitgebreid worden gepersonaliseerd, ook als je hem tweedehands of derdehands zou kopen.

?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via mail:

Advertentie
Advertentie
Advertentie